21 de juliol 2008

Una altre missa Europea ...

... per escoltar les prioritats de la Presidència semestral francesa, i la presentació de l'Informe, també semestral, i molt interessant, que fa la Secretaria per a la UE de la Generalitat. Ocasió, de fet, per retrobar vells amics i coneguts, d'aquí i de BXL.

L'eurodiputat Alain Lamassoure ha fet la presentació, reprenent essencialment la que va fer Nicolas Sarkozy
davant el Parlament Europeu. I m'ha sobtat de veure que la prioritat principal és de protegir els ciutadans europeus: ... de montrer aux Européens que l'Europe peut les protéger … l'Europe doit protéger sans être protectionniste. Le protectionnisme ne conduit nulle part, mais c'est un recul en arrière singulier que de voir aujourd'hui des citoyens d'Europe considérer que l'Europe, qui est faite pour les protéger, les inquiète au lieu de les défendre. À nous donc (va dir el Sarkozy), sur des dossiers concrets, de montrer comment l'Europe va les protéger.

De protegir-los, de protegir-nos doncs de quatre grans preocupacions:
1 - l'immigració,
2 - l'energia i el canvi climàtic,
3 - l'agricultura i la seguretat alimentària, i
4 - la seguretat i defensa del continent europeu davant el terrorisme
...... o les amenaces d'estats com l'IRAN.

Jo hagués preferit que al costat d'iniciatives per tractar aquests problemes, que ho són, hagués parlat d'iniciatives europees per millorar aquest planeta que se'ns omple, que encara no disposa de mecanismes polítics eficaços per concertar solucions eficaces a la diversitat d'interessos, per reforçar polítiques de cooperació, de promoció de valors de convivència fraternal, ... Malgrat que, al principi, l'estil decidit i trencador del Sarkozy em va fer pensar en canvis importants, és evident que és un polític de dretes que domina i disfruta amb els gestos mediàtics.

Lamassoure ha parlat també de la Unió per a la Mediterrània, reconeixent que va ser mal presentada, però que ara ja és reorientada i que serà molt important. Passant de puntetes sobre el tema de la seu de la Unió, ha considerat que els catalans tenim capacitat de cooperació amb els nostres veïns, i ha dit que els pobles es construeixen amb projectes de futur i no fent commemoracions !

El President Montilla sí que ha reivindicat BCN com a seu d'aquesta Unió, esperançat amb les oportunitats que el desplegament de l'Estatut oferirà a Catalunya per jugar millor amb Madrid davant la Unió Europea. I ha recordat que Europa ja no és per a nosaltres una qüestió de relacions internacionals: la Unió Europea és un nivell polític i administratiu més, que hem de considerar en l'elaboració de les nostres polítiques.

Com que la frase és meva, ens hem mirat amb l'Anna Terrón i m'ha fet un petit somriure de complicitat, que li agraeixo.
En el meu Informe per a la reorientació i la reorganització del PCpE (agost 2004), deia a la pagina 4, efectivament, "que Europa no és "allà", i que tots (ciutadans, administracions, organitzacions), hem acceptat dotar-nos d'un nivell polític i administratiu més, que dona més eficàcia i coherència a les nostres polítiques, a les nostres actuacions ... Totes les nostres polítiques haurien de considerar aquesta dimensió europea en la que estem decididament integrats." Alguns Departaments, com ho he explicat en aquest blog, (mireu la carpeta de notes a l'esquerra), encara no han trobat la manera de fer-ho ...

L'Informe semestral encara no l'he mirat, però ja hi he trobat alguna informació interessant en l'àmbit de l'educació: els preparatius per renovar el programa de cooperació europea en aquest àmbit que ja semblen molt avançats. M'encantaria saber quines han sigut les posicions espanyola i catalana en aquest nivell polític supraestatal que ens enmarca, estimula, ... i condiciona.

Ho intentaré esbrinar ...