12 de juliol 2008

Sindicat de ciutadans, un nou instrument ? .. més valors !

… diu un jove amic que m'envia aquesta reflexió via mail:

Hola Pep … he mirat amb una mica de detall el powepoint amb la proposta. Em sorprèn la teva capacitat per imaginar, per dibuixar, per insinuar vies per fer les coses ... Jo crec que tot el que apuntes és molt correcte, l'anàlisi de la situació, i el nou concepte d'agent mobilitzador que proposes -el sindicat de ciutadans- podria tenir el seu sentit.

Ara bé, no crec que sigui un problema d'instruments. Si tenim un problema és més de base, és més de Valors. Ens falten conviccions sòlides, compromís, responsabilitat, tenacitat, entusiasme... i això s'ha de treballar a un nivell més profund. Cal una revolució personal de cadascú. No sé si m'explico.Una abraçada … (i em recorda l'iniciativa Valors).

Agraït, li he contestat que
… la "disjuntiva" que planteges és clàssica (pels que tenim una certa edat ...)
Però em sembla que no es tracta d'una disjuntiva valors/instruments.
En podríem parlar molt, però quan la gent té valors, què fa per incidir ? predicar més valors ? Sí, d'acord, però, mentrestant, el sistema "podreix" la gent a una velocitat molt més ràpida, i calen instruments potents per predicar nous valors. D'altra banda, els valors es prediquen amb exemples, deien.

Jo penso que la realitat és "dialèctica": l'instrument que proposo, ha de promoure, també, els valors !

--> En la diapo que parla de la problemàtica, de la democràcia adormida, recordo que, la democràcia, per ser viva i autèntica, més enllà de les regles, de les formalitats i dels procediments, ha de basar-se en una bona convivència, és a dir: en ciutadans formats, informats, adults, responsables, amb actituds obertes i constructives, que coneixen i comprenen la realitat i les problemàtiques, en l'adhesió, en l'afecció, en la consciència de pertinença dels ciutadans a la col·lectivitat, ... en definitiva, amb ciutadans amb actituds i valors socials positius.

--> I en la diapo que parla dels objectius principals del Sindicat, proposo que aquest es dediqui, també, a promoure valors democràtics i de cohesió social, començant pel coneixement, la consciència, l'autonomia, i la responsabilitat de les persones ... i seguint per la solidaritat, la tolerància, la convivència, ...

Li comento que en els dos Informes dirigits pel JMª Vallés, hi ha capítols molt interessants dedicats als "valors" !

En seguirem parlant, li dic.