05 de gener 2009

Propaganda "atea" als busos ?

Sembla que unes entitats promouen una campanya de publicitat com la que fa uns mesos es va fer a Londres, i sobre la que ja en vaig fer una petita nota el 24.10.2008.

A Londres, la campanya va ser una reacció lògica a les continuades amenaces d'una web cristiana, advertint als ateus del risc de passar-se l'eternitat cremant al foc de l'infern. L'eslògan, simpàtic i provocador, cal entendre'l adreçat a aquelles persones que, de bona fe, puguin passar por i viure excessivament angoixats per les amenaces d'integristes radicals. Potser un eslògan alternatiu hauria pogut ser:





Aquí, a Catalunya, em sembla que el context és diferent. Per veure la campanya "catalana", cal anar a busateu.org.

Però a Espanya, vistes les posicions de la jerarquia vaticanista, caldria, efectivament, una campanya, diferent, amb un eslògan com ara aquest:





Que m'excusi l'Antoni Puigverd, que escriu avui a La Vanguardia alertant sobre possibles rebrots que seríen "como juego de niños laicistas en una Catalunya en la que el catolicismo militante (al contrario de lo que sucede en Madrid o en Roma) está en franca minoría". Tot i que seria interessant analitzar la situació a Mataró, des d'aquesta perspectiva, i les possibles i necessàries polítiques locals de progrés cultural ...

Perquè em preocupa, com a ell, que aquestes reaccions no siguin "una cortina de fum que dissimuli l'absència d'una veritable proposta de canvi social/cultural". Caldria, és possible, dissenyar, respectuosament, pedagògicament, una proposta de canvi cultural per promoure la comprensió de la complexitat i de la diversitat, per exercitar el raonament, per prevenir frustracions i reaccions rabioses, bogeries populars, per evitar, el vidalquadrisme d'esquerres, entre d'altres amenaces.

Per exemple, les tendències de fons, tsunamis encoberts, operacions que juguen amb les emocions i els sentiments, i que estan en contra dels avenços cap a l'autonomia, la consciència, la responsabilitat i la llibertat de les persones.