01 d’agost 2009

La crisi del PS francés ...

... continua, malgrat els esforços de la Martine Aubry. Fa uns dies recollia aquí unes reflexions seves. Avui penjo algunes idees prou significatives de Manuel Valls, membre del PSF, parlamentari i alcalde de Evry desde 2001, recollides pel diari El País el passat 26 de juliol: (Cal tractar-les amb prudència, com totes les entrevistes curtes)

- el Partido Socialista no representa en Francia ninguna esperanza … La gente percibe que este partido no parece preparado para gobernar.

- la izquierda europea tiene problemas para articular un proyecto global y coherente frente al capitalismo, el sentido mismo del socialismo europeo se ha ido perdiendo. Porque pensar en otro tipo de sociedad que no sea capitalista no tiene sentido.

- El papel de la izquierda en una sociedad capitalista y que siempre será capitalista es la lucha contra las desigualdades. Para la izquierda, las desigualdades provienen de injusticias y defiende movilizar toda la maquinaria del Estado para corregirlas. La derecha es más fatalista ...

- Somos un partido de alcaldes y de presidentes de regiones. Sabemos gobernar. Con sentido práctico, con visión realista de la sociedad … La gente confía en nosotros para que les gobernemos en las ciudades y en las regiones. Pero cuando se trata de gobernar el Estado, la cosa cambia.

En resposta a aquesta crisi d'idees, de projecte per governar l'Estat, Manuel Valls considera que el PSF té "una crisis de liderazgo. Hay que transformarse completamente ... Y una de las maneras de transformarse es abriendo el partido con unas primarias que, como en Estados Unidos, convoquen a militantes y simpatizantes, al mayor número de gente que vote ... " i per això va anunciar fa unes setmanes que es presentará a les futures primàries socialistes destinades a elegir l'oponent a Nicolas Sarkozy en les eleccions presidencials de 2012.

Potser perque és massa complicat imaginar un projecte d'Estat, proposa una moguda "royalista", "obamista", per fer participar a la gent. Potser desesperançat de trovar un projecte global engrescador que pugui orientar el progrès social, proposa preguntar a la gent què els preocupa, què voldrien concretament, i mirar, amb pragmatisme, realisme i possibilisme, què es pot fer per donar-hi respostes: màrketing populista i mediàtic ?

Martine Aubry proposava inventar una societat per ben viure junts, un nou sistema de producció i de distribució de riqueses. Però Valls sembla claudicar i renunciar a pensar alternatives globals i coherents a les lògiques econòmiques, socials i culturals que genera el capitalisme.

Com si la política de les esquerres consistís en corregir les ineficiències de les polítiques capitalistes, individualistes i competitives de les dretes: fets, no paraules, mesures socials, però no polítiques de societat. Mesures concretes, correcció de desequilibris, cops d'efecte, gestos mediàtics. Administració dels recursos públics, gestió de les possibilitats, polítiques planes … no "polititzar" els problemes: "a la derecha no le interesa demasiado el tratamiento "político" de los temas", com senyalava Daniel Innerarity

Polítiques per "generar riquesa i llocs de treball", polítiques per "innovar i ser competitius", polítiques de "creixement pel creixement en sí" … però no polítiques de cooperació, de transformació i de canvi de les lògiques pernicioses del sistema capitalista … que és el què encanta als qui prefereixen competir individualment per aconseguir bens i serveis, abans que compartir esforços per millorar plegats.