El Periódico de divendres 23 publica una enquesta interessant sobre les posicions dels ciutadans catalans respecte de l'autonomia, l'autogovern, la independència. Probablement es pugui millorar la metodologia de l'enquesta: per exemple, oferint, com a opció, la possibilitat d'anar enrere. És a dir, de comptar els qui pensen que, en el fons, el què caldria és desfer la "deriva" autonòmica que complica les decisions, genera burocràcia i té uns costos excessius …
(el Baròmetre de juliol diu que aquests serien només el 3'4 % ! )

Però els resultats, arrodonits i redibuixats, poden ser útils per fer la necessària foto de Catalunya després de la tempesta:
30 / 50 / 20 !
(El baròmetre del CIS de juliol'10 diu que, a Espanya, la foto és aquesta:


Segons el darrer
baròmetre del CEO disponible (
abril 2010), les posicions eren aquestes (caldrà esperar els resultats del baròmetre després de la sentència !)
(Doncs el baròmetre de juliol diu que el 45% conservador o reaccionari ha baixat al 32'5% !)Ara caldria mesurar altres dimensions del problema. Per exemple:
- quins valors tenen els ciutadans que opten per cadascuna de les opcions,
- quines situacions econòmiques, laborals, professionals, socials es donen,
- quins interessos conscients tenen cada grup de ciutadans,
- què és el què els motiva realment i condiciona les seves decisions,
- quins sentiments, quines cultures i tradicions,
- quines dinàmiques de pertinença grupals, quins fenòmens identitaris,
- etc.
És a partir d'aquestes realitats, tenint en compte aquestes dimensions complexes dels interessos i motivacions dels ciutadans, que cal definir les opcions polítiques possibles de governança.
La primera tasca dels estrategues dels partits i de les organitzacions socials, seria explicar millor, encara, més concretament, més comprensiblement, als ciutadans concernits (els qui viuen i treballen a Catalunya …), les diverses formes d'arquitectura político-institucional, i, sobretot, els seus avantatges i inconvenients.
Malauradament, molts dels qui volen més autogovern i els qui pensen en una futura independència, el primer que fan és criticar els altres més moderats, més conformats, i acusar-los de ser poc catalans, de ser depenents de Madrid.
Els qui volen més autogovern, per sobre del
teatre politiquero, dels gestos i dels símbols, més enllà del mercadeig sensibler i sentimentalista dels vots, haurien de pensar en objectius i estratègies integradores, aglutinadores, per sumar nous addictes a les seves opcions.
Aquests radicals autonomistes/independentistes haurien de pensar que només creant un "
rapport de forces" favorable hi hauran possibilitats reals d'avançar pel seu camí. Per tant, els seus objectius haurien de ser convèncer els indecisos, els conformats, els tebis, … amb arguments efectius dels avantatges de les seves opcions. L'objectiu hauria de ser
sumar ciutadans als projectes per aprofundir continuadament, radicalment, l'autogovern ... construir catalanitat !
Com fer-ho ? Quina estratègia respecte d'aquests altres ciutadans, aliats necessaris, indispensables, per conformar majories decidides a optar democràticament per més poder de decisió, per més capacitat autònoma de gestió ?
La pitjor és
la confrontació electoralista que desqualifica i menysprea els qui no ho veuen tan clar. El pitjor és començar a fer batalles internes, quan els "enemics", els oponents reals, les resistències, són, bàsicament, a fora …

Cridar ben alt i ben fort independència suma ciutadans cap a opcions més autogestionàries ? Serveix per aconseguir més recolzament cívic militant per millors formes d'autogovern ? La gent socialista que promou "
un nou cicle" ha elaborat
un manifest molt interessant: cal llegir-lo detingudament !
Recupero l'article del Joan Majó a El País del 14.07: com sempre, precís, concret, clar !
