19 de maig 2007

Prospectiva, Avaluació ... el Sarkozy hi va fort !

Eric BESSON, antic col.laborador de Ségolène Royal, secrétaire national du Parti socialiste (PS), chargé de l’emploi, de 2000 à 2005, de l’économie et de la fiscalité, de 2005 à 2007, ... ha estat nomenat Secrétaire d’Etat auprès du Premier ministre, chargé de la Prospective et de l’Evaluation des politiques publiques ! No soc un expert, però no sembla freqüent una funció d'aquestes característiques en els governs dels països que coneixem ...

Es una bona senyal, una bona pista, que podríem aprofitar aquí a Catalunya: tenint en compte l'esforç encomiable del conseller Castells per superar la lògica pressupostària i donar prioritat a la programació estratègica, seria interessant reforçar les capacitats del Govern (mètodes, recursos, procediments, ...), per millorar la concepció i l'avaluació de les seves polítiques. Tant prèviament, estimant el possible impacte de cada projecte polític, com "ex-post", per mesurar i avaluar resultats i impacte.

Una via a explorar: si el què predica el Conseller Castells és una programació orientada als resultats i menys condicionada per les formalitats, perquè no pensar en reconvertir la Sindicatura de Comptes en una eina de promoció i suport de la prospectiva i l'avaluació ?