Ja fa dies que a la contra, La Vanguardia publicava una entrevista amb un expert en didàctica de la ciència, que treballa a la Universitat de Grenoble. Respostes senzilles, clares, comprensibles, contundents.
Recupero aquesta entrevista perquè, dimarts passat, al canal 33, a mitjanit, el programa "Ens podem creure la ciència ?" tocava qüestions semblants. Emetíen un reportatge que titolàven "La farmàcia", de l'original "Medicine Cabinet", emés per la BBC el 2009.
Malauradament, ni a la carta de TV3 ni a la de la BBC es pot ja veure el reportatge, extraordinàriament pedagògic. Penjo, al menys, la referència, el link a la "professor" Lesley Regan, i a un comentari molt aclaridor, complementari, sobre el reportatge !
I vull destacar el títol de la sèrie que utilitza TV3/C33 és molt simptomàtic, i reflexa l'ambient sovint "missaire", "animista", de la cadena (seva) que paguem tots.
Planteja les coses al revés: creure en la ciència, quan, precisament, hem de fer ciència per no limitar-nos a "creure", per sortir de la ignorància, per no deixar-nos influenciar per creences i supersticions, sovint fomentades i interessades !
La ciència no creu: la ciència dubta, qüestiona. La ciència recerca, analitza, compara, dedueix. No hem de creure en la ciència: hem de pensar, hem de reflexionar ! Els científics pensen, s'arrisquen, fan hipòtesis: les actituds científiques són contràries a les actituds conformistes o acomodatícies. Els qui creuen, en canvi, sovint, renuncien a saber i busquen respostes senzilles, assegurances tranquilitzadores per les seves angoixes i inquietuds. Els pitjors són els que diuen creure i manipulen els homes senzills per aprofitar-se'n.
Aprofito per penjar una simpàtica i senzilla imatge de Josep Pla:
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada