23 d’octubre 2010

... amb un "powerpoint" ?














Una reflexió interessant sobre la utilització pràctica d'aquesta eina extraordinària. Té una eficàcia indiscutible, però, també, efectes perversos dels que l'utilitzen amb poc rigor o amb males intencions, per adornar un discurs buit, anestesiar l'auditori, o defugir responsabilitats.

Penjo la referència i comentaris de l'editorial.

I aprofito la sortida d'aquest llibre per recordar dues coses:

1. l'experiència interessant al Consorci Sanitari del Maresme amb els powerspoints del gerent.
Sóc usuari de l'eina des dels inicis, i algun cop he dit que una xerrada sense un powerpoint no s'hauria de permetre.
Les slides ajuden com a mínim, a estructurar l'exposició, a centrar l'atenció dels oients, a facilitar el seguiment del fil conductor, a presentar imatges que valen més que moltes paraules.

Però el gerent del CSdM, en les sessions del Consell Rector, en comptes de facilitar-nos documents d'anàlisi i proposta, només presentava powerspoints amb boniques frases genèriques, destinats a encantar els membres, i que no permetien en absolut exercir la funció de direcció, d'avaluació i de control que se suposava devíem exercir.
Els "powerspoints" resumeixen i esquematitzen els documents de base. Però, en empreses, organitzacions, institucions, presentar powerspoints sense documents, és fer volar coloms !

Per això, li vaig gairebé "prohibir" usar exclusivament .ppts: primer els documents bàsics, després la presentació esquemàtica amb slides !

És una petita experiència que confirma els riscos que denuncia l'autor.

2. les eines "pre-power.point": les diapositives de veritat per explicar, per fer xerrades. Encara guardo tot un dossier de les que jo utilitzava per explicar tecnologia, innovació, organització industrial ... i marxisme, als primers anys '70, fa doncs, ja, gairebé 40 anys !