02 de gener 2008

Les colònies tèxtils del Lobregat

L'objectiu de l'estrena del nou tram d'autovia era visitar les Colònies del Llobregat. Vàrem visitar-ne dues o tres. A totes, la mateixa estructura concentrada: fàbrica, vivendes, església, botiga, convent de monges, escoles, teatre, ...

La sensació de tancament, d'enclavament, entre parets de muntanya i el riu a sota, amb les enlairades i imponents torres de l'amo i del director, sempre presents, és forta. És fàcil imaginar l'ambient, marcat per les jornades de treball de 12 hores, sis dies a la setmana ...

Ara, algunes s'utilitzen com a polígon industrial (Can Pons), moltes vivendes estan encara ocupades, d'altres (Can Vidal), tenen projectes avançats de reconversió residencial (Hines) que caldria seguir ... (mireu el video promocional !)

Malgrat que la data no era representativa, la sensació era de decadència, d'apagament, de tristesa. Tant de bo l'eix viari doni una nova empenta.

La web del Parc fluvial del Llobregat és un esforç molt digne de revitalització.

Sobretot pel rigor de les informacions sobre la història d'aquestes colònies, des de mitjans del segle XIX fins ara. Mireu, per exemple, la descripció del paper del capellà , peça clau del "paternalisme industrial", per garantir el recte camí de les ovelles, la cohesió i la pau social !

1 comentari:

Anònim ha dit...

Per casualitat no sabras les condicions de treball que tenien els obrers en aquestes colònies, perque estic fent un treball i no trobo res d'utilitat.
Si mai llegeixes això i en saps alguna cosa ja m'ho diras.
Gracies

ian_jo_@hotmail.com