23 d’octubre 2007

Recordant TARRADELLAS: no en tenim cap foto ...

... però vàrem ser-hi, a Saint-Martin –le-Beau, a veure'l !

Amb en Joan Ametller sempre hem regretat no haver fet la foto. En aquella època (primavera del 1976), no hi havia les digitals d'ara. I, també, probablement per seguretat, no anàvem retratant tot el què fèiem i vèiem !

Fèiem viatges llampec a París (sense autopistes, a 100 o 110, dormint apretats al cotxe, tornant-nos en la conducció, ...), per poder respirar democràcia i recollir documents a les seus dels partits i sindicats. Ça m'interesse beaucoup, els hi deia jo, i arrambava amb tot el què podia, mentre el Joan se'n enfotia !

Aquell cop hi anàvem el Josep Maria Brunet, el Joan Ametller, el Joaquim Oms, i potser algú altre (sempre omplíem els cotxes, per aprofitar i estalviar !).

A mig camí, el Josep Maria va començar a parlar-nos del personatge (nosaltres, de poble, gairebé no sabíem qui era ...), i vàrem acceptar desviar-nos i anar-lo a conèixer a Saint Martin le Beau. El Josep Maria, molt ficat a l'època a les xarxes polítiques barcelonines, tenia les referències i coordenades.

Va ser una visita extraordinària !

Nosaltres parlàvem de llibertat, d'idees, d'autogestió, de democràcia, d'autonomia ... i ell ens va dir si ja teníem pensat algú per ser alcalde de Mataró, si teníem idea de quants bons funcionaris calia per governar Catalunya !

Varem quedar fortament colpits pel xoc de realisme extraordinari que ens havia donat el President !
Governar ? qui, com ? de militants clandestins, a possibles futurs regidors, gestors, ... alcaldes ?

De fet, l'Honorable, que impressionava física, política i intel·lectualment: ens va desvirgar, cruament, radicalment, de la nostra innocència política, amb un bon cop de governació (o de governança com diem ara ...)

Vàrem menjar un pollastre deliciós amb formatge ... i, tornant, a la frontera, la policia ens va trobar els documents que el Tarradellas ens havia donar per fer-ne difusió a Catalunya.


Vàrem dir que eren papers universitaris i com que no coneixien massa la història i els simbols, ens van deixar passar ...


Un dels darrers missatges des de terres d'exili:
(cliqueu a sobre per llegir-lo !)
(Joan, Quim, Josep Mª, ...
... afegiu-hi comentaris i precisions !)