20 de setembre 2012

Pensant en el futur de Catalunya ...

En parlem molt i en seguirem parlant. Sobretot si ens hi animen, com acaba de fer el Rei.

He retallat, subratllat i guardat molt articles, i és difícil resumir-los aquí.
De moment, el què em sembla més útil és penjar aquest esquema que em va força bé per estructurar idees
(cliqueu-hi a sobre per ampliar-lo).

La petita contribució meva és que caldria preparar i realitzar una consulta a la ciutadania, no vinculant, amb tres o quatre qüestions ben clares per poder obtenir respostes significatives respecte de la problemàtica i les diverses vies que cadascú pensa necessàries per anar endavant.

Seria una bona ocasió per fer pedagogia, per clarificar problemàtiques i greuges, per serenar els esperits, per intentar generar les complicitats i els consensos necessaris entre tots els que vivim, treballem i volem ser catalans.

Amb les eleccions anticipades que tothom intueix, amb la sola possibilitat de dipositar un simple vot, es limita molt la participació ciutadana. Els interessos de partit condicionen les opcions. I l'anomenada "transversalitat" de les opcions ho complica: a qui votaran un socialista independentista o un convergent no separatista ?

La classe política dirigent esta preparant (poc a poc ...), una Llei de Consultes populars no referendàries, que potser seria un bon marc legal. No cal fer, ara per ara, referèndums vinculants que dramatitzarien la qüestió i radicalitzen les posicions: un només pot dir si o no !

Si la via cap a la independència (o cap a un encaix més digne i just ...) exigeix majories favorables, la prioritat segueix sent generar, construir catalanitat, consciència dels problemes i motivació entre la ciutadania per encetar els difícils camins de reconstrucció de l'estatus català.

Adjunto aquest simpàtic dibuix de Perico Pastor a El Periódico de divendres 21