06 de novembre 2011

Més sobre polítiques i governs: cal millorar la governança !

En la nota anterior, de divendres 4, he penjat dos articles prospectius sobre el futur, i un tercer sobre la necessitat de governs capaços de desenvolupar les necessàries polítiques industrials.

Avui diumenge, a La Vanguardia, Francisco (Paco) Longo, d'Esade, pinta una situació preocupant al nostre país, en base a indicadors concrets sobre les capacitats estratègiques i operatives dels nostres governs i administracions, dels nostres polítics, governants, dirigents i gestors de les polítiques colectives.

I acaba dient que, més enllà de les retallades, calen reformes !

Tenim uns governants i dirigents amb la visió, el coratge i les competències/capacitats necessàries ?
Ho dubto, malauradament ...

A sota de l'article hi ha, molt resumides, propostes dels diferents partits polítics de cara a les eleccions del 20 de novembre. Excepte alguna idea, m'ha semblat que van totes a canviar les teulades de les seves cases colectives. Reformes estratègiques, funcionals, operatives ... poques.



Aprofito per recordar algunes notes meves sobre els canvis d'ara farà un any, al govern de la Generalitat. A la comissió d'enginyers a les administracions, dins l'Associació d'Enginyers, havíem consensuat un manifest sobre les necessàries reformes. I les decisions del nou govern em varem decepcionar:

- la primera, a l'àmbit de governació [ nota ];
- la segona, la marxa enrera a l'àmbit de polítiques europees [ nota ], que després s'ha confirmat ...
- la tercera, una mica "tècnica", sobre la selecció dels "millors" [ nota ];
- la quarta, sobre la carta del nou president a tots els funcionaris: fer més i millor amb menys [ nota ];
- i la cinquena, decebut [ nota ], veient el nomenament de la nova directora general de Funció Pública ...