17 de setembre 2011

Valors: de què parlem ?

Amb el grupet de ciutadans preocupats i sovint indignats, varem convenir de parlar de "valors" al sopar de finals de setembre. [ nota sobre el sopar del 6 de juliol ]

Hem passat uns mesos d'estiu mogudets, social, econòmica i políticament. Personalment, em sento més desorientat que mai, davant d'un panorama que es complica progressivament ... i que potser obligarà a repensar, un cop més, estratègies i comportaments.

Durant l'estiu he pensat una mica sobre la qüestió dels "valors", i he recollit idees, articles, documents en una [ nota ] de treball.
I he fet també uns esquemes que poden facilitar enquadrar la reflexió:






Algunes idees bàsiques:

(1) cal clarificar de què parlem, que hi ha diversos tipus de valors encadenats:
- els valors globals, vitals, que configuren una concepció de la vida, un sentit de la vida (explícits o implícits, conscients o inconscients ...)
- els valors de comportament estratègic, determinats pels valors globals ...
- i els valors finalistes, allò que concretament volem obtenir, posseir o disfrutar (gaudir ...), per tal d'omplir de sentit la vida desitjada, imaginada, configurada pels valors globals.

(2) els valors resulten o venen determinats per:
- les necessitats específiques de la persona,
- per la seva capacitat d'entendre i comprendre les informacions, les experiències i les vivències ...
- i, molt especialment, per les influències i pressions de l'entorn.

(3) necessitats, valors i pressions evolucionen històricament i geogràficament, en funció dels progressos tecnològics i de l'acumulació de bens i de capacitats productives i d'organització social.

En parlar de valors, i en pensar en possibles polítiques per millorar-los, en polítiques de ciutadania, de civisme, hauríem de tenir present doncs, tota la cadena de valors, tot el sistema, tot el context (agents, interessos, ...) que els condiciona.

Personalment, em sembla d'una extraordinària importancia "invertir" en les capacitats de les persones, en l'empowerment, i en contribuir a descontaminar els nostres intelectes de manipulacions, supersticions i creences que condicionen la consciència, l'autonomia i la responsabilitat de les persones ciutadanes.
Cal millorar les capacitats de tractament de les informacions, de gestió dels seus interessos, sentiments i emocions, les capacitats per viure i conviure concertadament amb els altres.

Sobretot pensant en els temps que venen !
El divendres 9 de setembre, l'Antoni Puigverd escrivia a La Vanguardia que "els vint anys d'Antena3 i Telecinco en l'entorn metropolità comencen a donar bones collites al PP ..." Val la pena llegir tot l'article, en el que diu que el camaleó (el PSC) feia d'airbag ...