29 de desembre 2010

Alguna cosa va malament, si ...

Aprofito per penjar una foto d'una escultureta que m'ha regalat la meva filla Maria.
És feta per Norman Mkankha, de Zimbabwe, del grup zenzele.

Per a mi, expresa un estat d'esperit desesperat, com el que retrata Tony Judt en el seu darrer llibre ... especialment quan diu que vivim en un "sistema que ha dejado de lado el valor de la acción colectiva ....".

En una carta que Jordi Amat escriu a Antoni Puigverd, recomanant-li aquest llibre (publicada al suplement Culturas, de La Vanguardia del 22.12.10), Amat li destaca que Judt considera que "la lluita política, pels joves radicals dels anys '60, no perseguia el bé comú sino l'augment dels drets privats ..."











Ja havia citat a Tony Judt en una nota al blog del juny de 2009, en un especial del diari Público sobre el "neo-progressisme" ...

En el mateix Babelia (de El País del 24.12.2010), Enrique Gil Calvo, comenta uns quants llibres que parlen de la crisi de la democràcia. En "Después de la democracia", destaca que Emmanuel Todd es mostra també molt pessimista davant la "deriva actual del sistema educatiu i de l'estructura de classes, que está convertint la ciutadania democràtica en profundament insolidària ... que trenca l'igualitarisme universalista i imposa arreu el cobard reflexe autista del campi qui pugui ..."(sálvese quien pueda, a la traducció castellana)