17 de juny 2009

Neo-progressisme ?

Dissabte passat (13.06), Pere Rusiñol, en el diari PUBLICO feia un anàlisi sobre la crisi dels socialistes i dels socialdemócrates, aprofitant els resultats de les eleccions europees. Recopilació de comentaris sintètics de 14 "intelectuals" europeus, molt útils i pedagògics, penso. En penjo les idees que em semblen més significatives i útils: (cliqueu a sobre per agrandir-les !)

- la necessitat d'elaborar una visió coherent, un model, que vagi més enllà del creixement i del consum, que defineixi com hauria de ser una "bona societat";

- l'exigència de sortir de la gàbia de ferro que suposa la lògica de l'enriquiment personal, de la cobdícia, que enfronta a tots contra tots en una lluita despiadada, insolidària;

- la urgència de polítiques de protecció però també de capacitació de les persones: l'empowerment ! M'encanta la idea: l'havia promogut quan era president del CSdM en relació als usuaris dels nostres serveis, i la incorporava també en la meva proposta de sindicat de ciutadans !

Curiosament, ahir, dimarts 16, a El País, Carlos Mulas publica un article sobre els "progressistes", comparant els tòpics que retraten els clàssics progres enfront dels "renovats" conservadors ... i també propugna la protecció i la capacitació de les persones, dels ciutadans !

Es un punt de vista interessant. Les campanyes basades en la por a la dreta, no van en el sentit de capacitar els electors. Més aviat copien l'estratègia de l'aparell ecclesial que promou la fidelització mantenint la pobresa d'esperit ... El progrés ha de ser alguna cosa més que "reparar" els disfuncionaments del capitalisme amb polítiques "caritatives". Hem d'aspirar a viure i conviure en una societat de persones adultes, conscients, autònomes, responsables ... i solidàries !

Potser podríem deixar l'etiqueta "progressista", que necessita precisar de quin "progrés" parlem, i començar a utilitzar l'etiqueta "solidarista" ... que podria completar el què proposen els "humanistes".

Per fer un exercici concret sobre visions que tinguin altres valors que el creixement sistemàtic, el consum trepidant i la mercantilització de totes les necessitats, m'agradaria aprofitar la reflexió en curs sobre el futur Mataró Marítim: ja vaig fer unes primeres consideracions en aquest blog, a primers de maig.

Resumint, la reflexió estratègica feta fins ara persegueix generar treball i riquesa identificant bàsicament oportunitats de negoci, mercats, i els seus elements facilitadors (infraestructures, formació, actituds, lideratge, governança, ...).

Atés que, diuen els experts, estem en una crisi antropològica, una crisi de societat, de civilització, potser seria el moment de repensar quina "nova" societat volem, d'imaginar quins valors l'haurien de facilitar, què cal fer, i com, per promoure'ls i sortir de la gàbia ideològica que hàbilment ha impulsat el capitalisme.

Com es pot concretar aquesta "bona societat" que proposa Tony Judt ?

Seria interessant fer unes sessions de treball complementàries, amb voluntaris "progressistes", per imaginar un Mataró Marítim, començant pel començament, explicitant millor els objectius colectius, a partir de valors i de polítiques socials, culturals ... i, també, lògicament, econòmiques ... "neo-progressistes".

1 comentari:

maginelmago ha dit...

Potser la crisi del socialdemocrates podria paliar-se si no només demanessin el vot d'esquerres sinó que, a més, fessin polítiques d'esquerres.