24 de desembre 2007

la missa del gall de 1966 !

Quan teníem 18 anys, (el 1966), amb la colla (Mas, Civit, Manté, Soteras, Batlle, Vaquer, Solà, Montserrat, ...), i animats pel Julià COTS, organitzàvem "misses del gall" i sopar, amb molta convicció.

L'amic Jesús, predicant estimar els altres i la solidaritat entre els humans, ens era una referència indiscutible: va ser el nostre primer CHE, en un país on dominava la grisor franquista.

A més, a la missa, dalt la muntanya de Sant Bartomeu, hi venien les noies, que obtenien permís per sortir de nits, més enllà de les 10 del vespre habituals !

Malauradament, poc a poc vàrem descobrir tot el tinglado muntat a partir de la figura de Jesús. Vàrem mantenir els valors radicals, però vàrem descobrir altres interpretacions i visions de l'aventura humana ...

Pel record, el tríptic editat amb una de les primeres multicopistes offset. Abans utilitzàven clixés de cera, i per dibuixar calia utilitzar punxons ... L'havia comprat el meu pare, a qui l'obsessionaven aquestes tècniques gràfiques (fills i nets continuem amb l'obsessió !). Ara utilitzem la fotocopiadora, però el 1966 ni ens imaginàvem que arribés a existir un aparell així ...

La breu i contundent poesia la devia escriure el "papi", en JMª Solà ...