04 de juny 2007

WIKI'S, del.icio.us, ... un café !

Parlant del meu blog amb la gent, constato que encara n'hi ha molta que se'm queda mirant amb una certa perplexitat: de què els hi parlo ? com funciona ? on és el blog ? ...
Les eines per guardar, intercanviar, compartir informació via la xarxa son cada vegada més potents.
Darrerament, he descobert tot l'interès del del.icio.us, una eina que pots afegir al teu navegador per organitzar millor els teus "favoritos".
Senzill, molt intuïtiu, amical/friendly, potent, ... serveix per explicar el què és realment una base de dades, per comparació amb un fitxer clàssic d'estructura arborescent (les carpetes dels favoritos).
També, uns amics m'han predicat les grans virtuts dels wikis. No hi he entrat encara, i no sé si són tant senzills i directes com els blogs, si són tan econòmics (gratis). Són eines per cooperar virtualment, que de fa molts anys (sobretot a BXL), he anyorat.
Hi ha una explosió d'eines, però la majoria de la ciutadania va molt enrera, encara.
Ja fa molts anys, des de l'època de l'ICT, que propugnava la creació de cafès tecnològics, cafès on anar el dissabte o diumenge i poder preguntar, informalment, què és cada eina, quines possibilitats té per a cadascú de nosaltres ...

Caldria formar tècnics no especialistes en html, o en programari, ... sinó experts en comprendre les necessitats de la gent i dels treballadors i professionals, capaços de parlar un llenguatge entenedor, d'imaginar solucions adequades a les perspectives dels usuaris, no condicionats pels interessos de les empreses subministradores de productes i serveis.
Fa mesos que voldria poder navegar per internet els caps de setmana, lluny de Mataró. Hi ha solucions, evidentment. Però, quina em convé ? Com analitzar-les, passant de la maraña publicitària i de les xifres que s'amaguen a la lletra petita ?

El Tecnocampus a Mataró, un cop l'any, organitza activitats de divulgació. Jo penso en llocs permanents on poder anar a preguntar, veure, provar, tocar, compartir ... obertament, lliurament, desinteressadament !