06 d’abril 2014

Integració cooperativa o competitivitat selvàtica: una nova organització social

Curiosament, aquesta setmana, a El País, dos amics molt qualificats i amb àmplia experiència de govern, han escrit dos articles amb conclusions/recomanacions molt semblants.

Un article del Joan Majó del dia 2 d'abril,
i un altre del Josep Mª Vallès del divendres 4 d'abril.

Insisteixen en que calen altres maneres d'enfocar el problema de l'atur. No son idees noves, però les crisis actuals les fan cada cop més necessàries. Jo faig sempre referència al llibre/proposta de Michel Rocard, del 1966, "Les Moyens d'en sortir".

Tots dos diuen que cal redefinir el model social, revisant la ideologia i la cultura dominants, i pensant en nous mecanismes de distribució del treball i de les rendes, amb finalitats orientades a l'interès general, superant la lògica selvàtica que ara patim.

En diverses notes he criticat el discurs simplista de la competitivitat: és el raonament de l'economicisme comptable. Ens cal una economia de les persones, ens cal tornar a parlar de necessitats humanes, de condicions de vida i de treball, de racionalitat colectiva. Cal redefinir operativament, concretament, un model de societat integradora, participada, oberta, al servei de valors colectius, que garanteixi l'interés de l'àmplia majoria de ciutadans.

Potser hauríem de supeditar l'economia i la tecnologia a la sociologia, i redefinir unes ciències de l'organització social orientades a promoure el ben viure i el ben conviure !



L'article del Josep Mª Vallès:
































Malauradament, si llegiu l'article/declaració de Martin Schultz, a la meva nota del 2 d'abril, el flamant candidat dels partits socialdemòcrates dels Estats membres de la Unió, no fa la més mínima referència a aquestes problemàtiques ni cap proposta en aquest sentit significativament renovadora. Más de lo mismo ...

Algunes notes meves amb referències a la cooperació i la competitivitat:
- comentant un article de l'Antoni Puigverd [ aquí ];
- reflexionant sobre altruisme, egoisme, cooperació ... [ aquí ];
- comentant reflexions de Robert Skidelsky i fent referència al llibre de Michel Rocard [ aquí ];
- reaccionant al llibre del Joan Majó sobre la crisi [ aquí ];
- en unes propostes a l'Alícia Romero, del PSC [ aquí ].