04 de febrer 2010

Les crisis: com en els vells temps !

Xerrada molt interessant, que m'ha recordat els temps de les reunions clandestines parlant de democràcia i socialisme ... ahir a BCN (unes 30 persones, organitzadors de Ciutadans pel Canvi inclosos). El 60% teníem més de 60 anys, però els conferenciants ens van reconfortar recordant que hi ha molts i molts joves activats contra aquestes crisis !

Informacions i anàlisis contundents, esfereïdors: canvi climàtic, pic del petroli, esgotament de recursos, països "rics" amb greus desequilibris i problemes de salut mental, ... això no s'aguanta !
Tant de bo que, quan salti, quan peti, puguem caure dempeus !

Cal predicar aquesta nova consciència: el temps de la cobdícia, de l'egoisme, del tots contra tots en una globalització desenfrenada, té els dies/mesos comptats. No per l'acció dels ciutadans conscienciats, sinó per l'esgotament pràctic del petroli i dels recursos naturals.

Algunes anotacions:
- sobre agricultura: no té sentit l'agricultura subvencionada, però tampoc especialitzar els països "del sud" en agricultura per l'exportació.

- sobre energia: a Alemanya, el 95% de les plaques solars fotovoltaiques estan instalades en cases i edificis particulars. A Espanya, és al revés: 95% en instalacions concentrades en "horts" solars controlats per les grans empreses.

- sobre els instruments/indicadors de mesura socio-económica. El PIB ja no serveix, i cal anar definint com volem viure, i quins han de ser els indicadors de la qualitat de vida, del bon/ben viure.

- sobre el gran poder del mitjans de comunicació, condicionats per la publicitat. Cal vigilar el què es diu sobre ecologia perquè Gas Natural, Repsol, Danone truquen descaradament per que juguen amb l'amenaça de retirar publicitat. Com ho fa El Corte Inglés quan hi ha vagues en els seus centres. TV1 va emetre un programa molt de temps retingut pocs dies després de suprimir la publicitat !

- un símptoma desconegut: alguns governs poderosos estan comprant terrenys, milions d'hectàrees, com a prevenció de futurs difícils ...


El millor, comprar i llegir els llibres !