28 de febrer 2008

els 50 anys de l'Escola de Formació Professional !

Aquest any es commemora el 50è aniversari de la creació de l'Escola de Formació Professional a Mataró, que va succeir a la vella Escola d'Arts i Oficis del carrer Palau, que funcionava des del 1886. Jo vaig ser-ne alumne de dibuix, i després, entre 1972 i 1976, professor d'Organització Industrial i d'Informàtica !

L'Escola i l'IME organitzen diverses activitats, que van explicar en roda de premsa.

Vàren ser uns anys intensos, de transició, de recuperació democràtica. Llegir les actes de les reunions de professors permetria fer un panorama interessant sobre l'ambient educatiu, social i polític dels darrers anys del franquisme, sobre métodes de direcció i de participació, sobre l'ensenyament de la religió i del Espíritu Nacional ... Moments intensos, convulsos, intentant obrir l'escola a l'entorn i a la problemàtica industrial i tecnològica, tot i que per fer conferències sobre orientació professional calia fer demanda escrita al Govern Civil !

Recordo una vaga que va permetre organitzar moltes activitats, entre d'altres, veure la película Cronwell (dos rotllos de 4 quilos de film de 36 mm llogats a Barcelona ...), per anar "vislumbrant" la democràcia !

He obert més carpetes de records, i he trobat alguns papers (convocatòria i actes de reunions de professors ...), algunes iniciatives meves, una publicació de l'Associació d'Antics Alumnes, ...

(cliqueu per agrandir-los !)
... la vella Escola al carrer d'en Palau:
... el llibre que feia servir, ... i el permís del Govern Civil per una conferència del JMª Vegara !
. . .