21 de març 2013

Viva la "antipolítica" ?

El dia de la meva onomàstica a la tarda, vaig veure la conferència de premsa de Maurici Lucena al Parlament de Catalunya.
[La festa onomàstica és el dia en què una persona celebra el sant del seu nom, diu l'enciclopèdia catalana ! Hem de recuperar el sentit dels mots, massa colonitzats per l'església]

Les argumentacions del "becari" Maurici em varen corprendre: parlant de la imputació i subsegüents delegacions de l'Oriol Pujol Ferrusola,
va fer una petita lliçó magistral sobre el posicionament dels polítics i dels partits sobre els afers de corrupció (presumpta), que val la pena retenir.

Situem-nos: els 26 i 27 juliol de 2011 els diaris publiquen la notícia: Hisenda vincula Oriol Pujol en una trama que pretenia condicionar l'assignació d'estacions d'ITV, considerant-lo colaborador necessari de la xarxa d'empresaris en la que apareix també la seva dona.

Ara, 7 mesos després, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya imputa Oriol Pujol

"por un delito de tráfico de influencias en el marco del caso de las ITV, de presunto amaño de concesiones de estaciones de inspección de vehículos ... de coordinar, dirigir y dar el apoyo necesario, de valerse de su peso político (secretario general de CDC y, sobre todo, presidente de su grupo parlamentario), para lucrarse y beneficiar a empresarios amigos ... para conseguir, de una u otra forma, la adjudicación de ITVs ...".

Llegint les converses enregistrades, sembla molt evident i molt interessada la dinàmica de cooperació de Pujol en la xarxa.
I, malgrat això, Oriol Pujol no dimiteix com a diputat i "delega" les funcions que té en el partit.


I què en pensa el PSC ? Doncs mireu i sentiu el què diu el seu n.2, Maurici Lucena !
(Conferència al Parlament català el 19 a la tarda):
- defensa la presumpció d'innocència, malgrat la imputació;
- critica la imprecisió/ambigüitat del concepte d'imputat;
- demana, per higiene democràtica, celeritat a la justícia;
- parla d'un necessari acord entre partits per consensuar criteris de reacció.

Però, sobretot, argumenta que:
- el què li passa avui a l'Oriol demà pot passar-te a tu,
- que, pel principi de simetria, no vulguis pels altres el que no voldries per a tu,
- que això passa a totes les famílies, que deu no vulgui que ens passi una cosa així,
- que pel bé de tots hem de ser seriosos,
- que hem de recuperar la credibilitat davant la ciutadania,
- que no sap molt bé què en traiem tirant-nos els trastos pel cap ...



Corporatisme pur. Com si fora dels partits no hi hagués món.
Quines polítiques i mesures concretes adopta i impulsa el PSC per prevenir aquests comportaments o per castigar pràctiques corruptes ?
Quina és la proposta del PSC per un eventual acord entre partits ?
El sentit comú, del què parla, pot entendre que siguin normals les relacions constatades entre Oriol Pujol i els empresaris implicats ?

Ara, equips d'advocats es dedicaran a demostrar que les proves no són fiables, que les converses gravades potser no tenien autorització, que no n'hi ha per tant, que les adjudicacions volgudes, finalment, no es varen aconseguir ...

I reaccionar contra aquestes pràctiques és sovint criticat com a antipolítica, com a populisme ... Xoriços fora ! Beppe ajuda'ns !