11 de febrer 2012

Aires de mar ... ?


L'article a La Vanguardia de l'Antonio Cerrillo i de l'Oriol Margalef era impactant, entusiasta !
Anunciava la publicació al DOGC del període d'informació pública del projecte Zèfir, un gran laboratori experimental sobre els molins aigua-endins del mar.


Els autors consideraven que el projecte tenia suports locals, que comptaven amb les compensacions.
Greenpeace hi està a favor, i els ornitòlegs, preocupats.Els responsables del projecte Zèfir han fet simulacions visuals per ensenyar com es veurien els molins des de terra.
Però, curiosament, el projecte ha començat a suscitar reaccions en contra, i l'Ajuntament de l'Ametlla de Mar i el Consell Comarcal del Baix Ebre han votat mocions en contra.
El PSC ha recomanat al seu regidor que s'ho repensi: el projecte va ser presentat per l'anterior govern tripartit !En aquests temps de crisi, resulten xocants aquestes reaccions. Una amiga creu que estan promogudes i finançades per empreses contràries a les energies netes ...
A mi personalment, m'atrau el projecte experimental. No sé si l'opció tècnica és la millor: grans, enormes, molins de 180 metres d'alçada a 3 quilòmetres mar endins. Jo preferiria molins petits/mitjans més propers ... El cert és que, si les imatges són ben simulades, l'impacte visual sobre el turisme és mínim ... o fins i tot positiu. Estèticament, els molins alineats a l'horitzó els trobo atractius, explicitant la font energètica que necessitem. A les muntanyes, en canvi, el resultat estètic és sovint horrorós, malgrat la seva necessitat.

Molts cops he pensat que quedarien molt bé al braç del port de Mataró, per exemple. Pel consum del port, i per fer propera aquesta tecnologia als milers de persones que hi passegen cada dia: amb comptadors ben visibles per veure l'energia produïda.

També vaig imaginar, l'abril passat, instalar uns  molins experimentals a l'Escala, i vaig enviar la proposta de fer l'Escala la capital del vent a l'Ajuntament. Sense resposta ...

Caldrà veure què passa amb el projecte Zèfir: tot un repte social, colectiu !