24 de novembre 2007

El II Pla General de FP 2007 / 2010

... presentat en les V Jornades del Consell Català de Formació Professional

Un Pla que vol ser molt ambiciós, no només per haver multiplicat per 10 el pressupost del Programa anterior, sinó pel seu contingut (no l'he trobat a la web ... només un petit PPT a les notes de premsa de la Gene)

Uns quants petits comentaris :

1. M'ha agradat la imatge de l'Ernest dient que calia potenciar el triangle Govern/Administració, Territori i Empreses, i que ara calia governar, no només administrar els recursos.
És la idea europea dels learning partnerships ! I precisament acabo de fer un article per Diputació, resumint l'evolució de les polítiques europees d'educació i formació des de la perspectiva dels Ajuntaments !

2. Em preocupa quin mecanisme s'establirà per actuar de motor impulsor del Pla. No només pel seu seguiment (previst), sinó, justament, per concertar el gran nombre d'agents concernits;

3. Coincidint amb aquesta preocupació, el Coscubiela, de CCOO, manifesta una mica d'escepticisme davant les rutines, les reticències al canvi i la xarxa d'interessos creats existents en el sector ... com en d'altres, en aquest país tan cofoi i collonut !;

4. El "toc" europeu el primer dia: no es corresponia amb l'ambició política del Pla. Es va presentar un instrument, l'ECVET, quan el què calia era donar la perspectiva, política, de les actuacions de la Unió en aquests àmbits, que son molt interessants (veure l'article per la Diputació ...).

Hagués sigut convenient presentar un petit panorama dels esforços dels Estats membres, hagués convingut saber què hi diu l'Estat Espanyol a Brussel·les respecte de la cooperació política, de la coordinació oberta que pren força entre els Estats membres. I hagués sigut interessant saber com hi juguem nosaltres, els catalans tan europeus.

En comptes d'això, un END, un expert enviat pel govern francès (no un funcionari comunitari), ens va explicar, simpàticament, una peça del gran tinglado. I, després, un responsable del Ministeri francès ens va explicar una mica les "petites misèries" del seu complex sistema, que té moltes dificultats a modernitzar-se ... com estan fent els anglesos, per exemple !

5. Curioses les referències a experts i governants americans, que contrasta amb la no referència a les reflexions i propostes comunitàries: la Unió encara no és referència habitual, encara no sap vendre ...

6. Interessant la reflexió sobre el prestigi de la FP: no és aquesta la qüestió, sinó altres factors socials i econòmics.

7. Recullo aquí la visió del Manel Castells d'avui a La Vanguardia. Sense voler presumir, jo ja fa anys que dic això, especialment al meu amic Quim Oms ... que treballa en una editorial de llibres de text !



(cliqueu a sobre per llegir-lo !)