06 d’agost 2014

Pujolisme: la gran estafa al descobert


Jordi Pujol va confessar el 25 de juliol. No va poder resistir més l'engany, la traïció, els abusos d'ell i dels seus, durant tants anys. Acorralat pels esdeveniments que evidenciaven cada cop més el comportament mafiós del seu clan, es va rendir amb un gest calculat per mirar d'evitar penes majors.

"El silenci dels còmplices i la por dels que compraven favors empresarials, amb tres per cents o més, ha fet possible que en nom de la pàtria es construís un patrimoni fraudulent de dimensions escandaloses ..." diu avui dimecres dia 6 el Lluís Foix a La Vanguardia.

Pel record, penjo aquí algunes portades històriques i alguns resums d'articles que m'han semblat representatius de la diversitat de perspectives i del sentir de molta gent.


La primera reacció del president Mas, és molt significativa. Una mostra més del cinisme hipòcrita de les velles maneres de fer política. Sembla no haver aprés rés: difícilment es pot esperar d'ell que lideri una regeneració democràtica ...





Els resums d'articles d'Antonio Franco, Lluís Foix, Pilar Rahola, i la proposta interessant de Borja de Riquer:








































Interessant la proposta d'un pacte nacional contra la corrupció, però difícilment els partits faran alguna cosa seriosa: fa anys que haurien d'haver fet alguna cosa, però s'han limitat a pactar tapar-se les vergonyes !

Seria interessant que els naixents moviments de la societat civil prenguessin alguna iniciativa: ara és una bona oportunitat.

Començant per l'Assemblea Nacional Catalana: probablement deu haver declarat que vol una Catalunya millor, diferent, oberta, transparent, però hauria de dir també el com. Quines iniciatives, quines polítiques, quins mecanismes concrets per prevenir i controlar les pràctiques corruptes ?

També podrien prendre la iniciativa la gent de l'Itziar Gonzàlez, de l'Ada Colau i el Joan Subirats ...




Apunto alguns exemples citats en notes meves en aquest blog:

- una iniciativa senzilla, de Transparence International/França: pobre de contingut, val la pena copiar el mètode ! [link]

- una nota que presenta dues iniciatives: la de l'ecologista francès Nicolas Hulot
i la de la Taula d'entitats del Tercer Sector Social de Catalunya: [link]

- una iniciativa anglesa, en forma de crida (POWER'2010) per intentar influir en les eleccions de 2010,
amb propostes concretes contra la corrupció i per una renovació democràtica: [link]

Reflexions, idees i més propostes estan classificades a les carpetes d'Iniciatives Ciutadanes i del Sindicat de Ciutadans ...

2 comentaris:

Jordi Morrós Ribera ha dit...

El que fora més interessant d'escoltar ara és en Pasqual Maragall respecte al que va deixar anar al parlament d'allò del 3%.

I d'aquí a uns quants mesos farà vint anys d'allò.

Jo crec que a la política de per aquí Espanya i Catalunya se li pot aplicar allò bíblic de "Nihil novum sub solem".

Pep MOLSOSA ha dit...

No, no ... el què serà interessant és veure les iniciatives concretes i pràctiques dels convergents i associats per assegurar un futur en què aquestes coses no es repeteixin.
I la reacció del president Mas, en aquest sentit, és patètica !
Adoptar pràctiques més rigoroses, obertes i transparents no depèn de Madrid.
En aquest cas, malauradament, sort de les instàncies de Madrid: sinó, encara estaríem embadalits pel pujolisme messiànic !