20 de juliol 2014

Compta amb "Madrid" !

El passat dia 3 de juliol vaig penjar una nota fent consideracions i propostes estratègiques al Miquel Iceta, més enllà de la qüestió de "la consulta". Venen dies intensos de contactes i de decisions delicades, i diversos colectius i partits es van posicionant. Federalisme, insisteixen els socialistes.

En la meva nota a l'Iceta, volia alertar-lo del risc de limitar-nos a qüestions de procediment formal, d'arquitectura institucional. Caldria definir, insistia jo, les bases fonamentals d'un projecte (eventualment) comú, en forma de pacte sobre principis vertebradors, sobre el projecte de casa comuna. Els mecanismes de gestió han de venir després.

Si es pot concertar un gran projecte comú, parlarem d'Estatuts i de reglaments. Sinó, independents de seguida que puguem !
En qualsevol cas, necessitem inteligència estratègica per enfortir les nostres posicions col·lectives, per millorar la correlació de forces, per construir catalanitat.

De moment, segons el darrer baròmetre del CEO de la Generalitat (març 2014):
- un 66%, una àmplia majoria vol un canvi important en la vertebració Catalunya/España (preguntes 29 i 30),
- però (només) un apretat 47% era favorable a l'opció SI + SI (preguntes 31a i 31b): no sembla haver-hi una majoria clara a favor de solucions més radicals ...

La meva nota a l'Iceta acabava suggerint al PSC que lideri un procés de radicalitat democràtica en la defensa clara i contundent dels interessos dels catalans ...
En aquesta perspectiva, i per donar exemples i idees per formular el pacte polític necessari, penjo aquest magnífic article del Borja Riquer a La Vanguardia, que tenia guardat des de fa un parell de mesos. Acaba amb aquest advertiment: