28 d’agost 2013

Màquines polítiques i societat civil

Tenia guardats aquests dos articles de mitjans d'agost.
El ja clàssic Daniel Innerarity presenta interessants elements d'anàlisi sobre els partits i les seves funcions, sobre l'electorat i el mercat polític. Diu que la inestabilitat del mercat i la volatilitat dels electors fa difícil una racionalitat estratègica i porta cap a un tacticisme mediàtic allunyat dels compromisos ideològics.

Explica els riscos d'autoritarisme despòtic, en els processos de presa de decisions, en els moviments polítics molt centrats en les xarxes socials, sense estructura, reglaments, ni programes.

Alerta de la necessitat de preservar, renovades, aquestes màquines polítiques, aquestes instàncies d'orientació, de participació, de formació de la voluntat política, : l'alternativa seria anar cap a "un espacio amorfo ocupado por tecnócratas y populistas ...".

Queda pendent explicar qui i com pot impulsar aquesta necessària i profunda renovació dels partits, i, especialment, amb quines mesures concretes i operatives, més enllà de declaracions i voluntarismes estèrils.


En el segon article, dues autores estiuenques no conegudes, després d'una part d'anàlisi molt coincident amb l'anterior, es pregunten què podem fer amb els polítics, com protegir la democràcia dels qui en viuen de manera abusiva.

De manera excessivament simplista pensen que no hi ha camins clars per formar líders democràtics honestos, responsables i transparents, ni que, tampoc, no hi ha instruments per evitar que líders irresponsables, ineficients, corruptes o autoritaris arribin i es mantinguin en el poder.

Diuen que el germen del canvi està en la societat civil, amb propostes innovadores que permetin vigilar i controlar la qualitat democràtica dels polítics. Defensar la democràcia amb manifestacions ja no és suficient: calen mecanismes de control i de rendició de comptes per democratitzar els polítics, per enfortir el debat ideològic dels partits, per promoure una ètica republicana. D'acord.








Modestament, des de la meva perspectiva d'enginyeria de les organitzacions, ja fa més de 5 anys, el juny de 2008,
inspirat pels mestres Subirats i Vallès, vaig proposar constituir una organització sindical de defensa dels interessos democràtics dels ciutadans [ primera nota ] i [ complements ]


Probablement la intuïció continua tenint tot el seu sentit. Però no vaig veure massa receptivitat a les meves propostes.
I probablement hagués pogut vendre millor la idea ... malgrat que el manel Cuadrada em va convidar a TV Mataró [ nota ]

Aprofito per recuperar un llibre que hauria de comprar i llegir ...