22 d’octubre 2010

Felicitat i altruisme

A La Vanguardia del dijous 21, un article interessant recull els resultats d'un ampli estudi fet a Alemanya des del 1984,
amb la sèrie de dades més llarga del món ... com només saben fer els alemanys.

Aquest temes sempre tenen elements discutibles, i és complicat, delicat i difícil de mesurar tot el conjunt de factors que condicionen sentir-se (o ser ?) feliç. Especialment el que en francès anomenen els "liens de causalité" entre factors i resultats. Un petit exemple: els prims (factor) són més feliços (resultat), o els més feliços i equilibrats (factor) saben o poden controlar millor el seu pes (resultat).

Debats sociològics a part, el que m'ha interessat és l'afirmació, el titular que diu que és millor educar els nens en l'altruisme que en la competitivitat. Nosaltres no varem inculcar cap esperit competitiu als nostres fills, fins i tot de vegades pensem que ens han sortit una mica massa respectuosos dels altres ... cosa que preferim.


Però no deixa de preocupar-nos quan els veiem navegar per aquesta selva del tots contra tots. Si tens molt en compte els altres, si no saben, també, fer-se respectar una mica, pot ser que tothom els passi al davant ... En qualsevol cas, cal ser conscient de com va el joc en aquest món nostre.

Per això els resultats de l'enquesta ens reconforten, d'alguna manera: a la llarga, és millor ser bona persona, pots ser més feliç si actues amb respecte, comprensió, tolerància, si veus els altres com a companys, cooperadors, i no com a concurrents.

És el què prediquen els humanistes de la BHA !

Que així sia !