27 d’octubre 2010

El programa electoral del PSC: primers comentaris


Acabo de descarregar-me el programa que el passat 17 d'octubre els socialistes catalans varen adoptar de cara a les properes eleccions autonòmiques.

Hi ha molts comentaris a fer, però, de moment, en faig dos: un de dolent i un de bo.

El dolent: aquest programa sembla el què a BXL en dèiem una shopping list, una llista per anar de compres. Aquí és una llista per anar a vendre propostes i obtenir el vot dels ciutadans. És una llista estructurada en 5 grans blocs temàtics, però no hi ha un balanç global del període precedent, no hi ha diagnosi global a partir de les principals problemàtiques, no hi ha una estratègia global integradora que doni sentit i coherència a les propostes concretes.

Potser és la continuació de la lògica del "fets i no paraules": propostes, no paraules ... O potser és allò de què no es veu el camí, i cal anar-lo definint al caminar, haciendo camino al andar. Potser sí. Però aixecar el cap una miqueta i fer una mica de croquis, probablement ajudaria a explicar a la gent el perquè de cada pas.

El bo: el punt sobre política europea. Tradicionalment, els programes i documents polítics del PSC parlaven més de com ens agradaria que fos la Unió Europea que no pas de què faríem per jugar i aprofitar a fons la nostra europeïtat.
Aquest cop, el punt 3.8.1 em sembla força bé, amb tots els elements per afavorir l'europeisme necessari: a Catalunya, amb les altres Comunitats autònomes, i amb el Govern central, en la formulació de la voluntat de l'Estat davant les institucions europees.

Especialment al sí del govern de la Generalitat, promovent la dimensió europea de totes les polítiques sectorials, enquadrades en la política europea catalana.

En la meva etapa d'assessor per reorientar i reorganitzar el Patronat Català pro-Europa cap a la Secretaria per a la Unió Europea, vaig intentar vendre aquesta idea de la necessària dimensió europea de totes les polítiques dels Departaments, amb no massa èxit. Ara sembla que, al menys els redactors del programa, ho han entès !




(cliqueu per agrandir i llegir millor)