22 de febrer 2011

No cal que em truqui, senyor MAS ...

Amb els companys enginyers de les administracions públiques, al si del Colegi/Associació d'Enginyers, varem consensuar una declaració / manifest sobre la necessària reforma de les administracions i de la funció pública, per una millor governança general del país.

Pocs dies abans de les eleccions de novembre 2010, vaig penjar una nota en aquest blog, explicant què diria al previsible futur nou president, el senyor Artur Mas, si em truqués, si ens truqués als enginyers demanant consell sobre aquesta problemàtica.

Predicàvem valors (transparència, rigor, eficàcia, eficiència, ...), millors maneres de fer (lideratge, coratge, competència, professionalitat, reconeixement dels mèrits, dedicació, avaluació de prestacions, ...), amb una estratègia global, coherent, integrada, ben pensada, a partir d'un diagnòstic precís dels problemes, orientada cap a uns objectius clars i convincents, i, sobretot, ben explicada a tothom, a tots els concernits, per obtenir el màxim de consens possible.

Avui el seu govern ha nomenat la senyora Bouis com a nova Directora General de Funció Pública.
Miro el què diuen els diaris, el que ella mateixa publica a LinkedIn, i el CV publicat al gencat.cat. Bàsicament:
- estudis de veterinària entre 1985 i 1990, dels 17 als 22 anys
- assessora de diputats del PP i d'ERC entre els 22 i 28 anys,
- cap de gabinet de la Delegada del Govern a Catalunya, amb 28 anys (!) (de 1996 a 2003)
- cofundadora, el 2002, amb el seu marit, de l'empresa MAPA (Media, Advertising, Publicity, Advisers)
- delegada del Govern de l'Estat a Catalunya, als 35 anys, durant 8 mesos (09.2003/04.2004)
- i des de 2004, membre de la Direcció de l’Àrea d’Intervencions i Procediment Sancionador en Seguretat Alimentària (Institut de Seguretat Alimentària), i de la Direcció de la Divisió de Vigilància i Control d’Animals de Companyia (Agència de Salut Pública de Barcelona)
(foto publicada pel Diario de Navarra el 8.09.2003)

Senyor Mas, ... no cal que em truqui. Entenc que amb un nomenament així, vostè no sembla tenir voluntat de fer grans coses. Probablement es limitarà a aplicar cures de cavall, a fer dràstiques retallades, sense massa miraments. I per això, una veterinària pot ser, ho reconec, una bona opció ...

Senyor Mas, m'ha decebut, li ho confesso. Jo he estat molt crític amb els progressistes que tenien de reorganitzar i reorientar l'administració catalana construïda pel senyor Pujol. I pensava, innocent malgrat l'edat i l'experiència, que, efectivament, vostè triaria els millors per governar Catalunya.

Senyor Mas, no és això, no és així. Quan va enviar la carta a tots els funcionaris, on els hi demanava la seva contribució per fer més i millor, amb menys recursos, em va semblar que, de tantes ganes, s'havia passat una mica. Però, par a mi, d'esperit jove encara, em sembla que és millor pecar d'ambició que de prudència. A la Comissió Europea, després de la gran crisi del '99, el nou president Prodi va dir que volia fer menys per fer millor: concentrar recursos en qüestions prioritàries. Vostè, bon patriota català, i davant la crisi immensa que tots ara constatem, vol fer més i millor amb menys.

Senyor Mas, posar la senyora Bouis a la caixa d'eines, em sembla molt poc encertat, molt poc coherent. Tant de bo estigui equivocat. Li prometo que periòdicament faré balanç, seguint la mania que se m'ha enganxat des de la meva experiència comunitària, i mirant d'esquivar la propaganda que pugui fer el marit de la senyora Bouis, el senyor Josep Martí Blanch, nomenat fa una setmana secretari de Comunicació del Govern, a l'àrea de Presidència. Coordinació, al menys, n'hi hauria d'haver ...

3 comentaris:

Unknown ha dit...

En els nomenaments, estic veient simptomes d'estrategia política combinada amb estrategia de qualitats. Un xic de Mascarell i un xic de Bouis deixa al Govern línies de aproximació política als grans partits estatals. Es possible que presidir un Govern requereixi d'aquests matissos inclús pensant en la eficacia en la consecució d'objectius finalistas.Inclús a canvi de posar una veterinaria al front del ramat de funcionaris.No queda massa be.

Anònim ha dit...

Está claro que quizás el cargo no tenga el título adecuado, y deba renombrarse como : "Delegada de las relaciones con el futuro gobierno PP central, y en ocasiones de las administraciones públicas catalanas, que ya se administran solas". Quizás todo sea por no crear un nuevo puesto, se ursurpa otro cuyo nombre no se parece nada a la funcion que va a realizar. Eso sí que es simplificar de verdad,...es que no lo entendeis...

jaume molsosa ha dit...

Tot sigui dit, la Sra. Bouis no m'agrada gent. però per desengreixar... què us han fet els pobres veterinaris? N'hi ha que són bona gent i tot!