29 de març 2010

Causa Comuna: Consell, Cooperació ?

Dissabte es va fer el primer plenari de "Catalunya Causa Comuna".

La presentació de les conclusions és força interessant:

"som conscients que una distància creixent entre ciutadania i política pot ser molt perniciosa ... volem contribuir a crear una dinàmica de regeneració política i social a Catalunya, una renovació democràtica amb nous instruments de deliberació comuna i d’iniciativa ciutadana. La millor manera d’evitar l’empobriment de la política, o el seu segrest per petits nuclis de poder, és socialitzar-la."

"O els ciutadans fem política o correm el risc d’una política al marge o en contra dels nostres interessos. La democràcia no és sols cosa dels polítics i dels partits. Per això estem creant espais de deliberació amb gent que compartim idees i valors, sense tenir necessàriament un compromís partidari, en un marc de participació, pluralisme i respecte."

"Volem impulsar, des de la base, una xarxa de Consells Cívics de Catalunya Causa Comuna: un conjunt de “cooperatives democràtiques” generant debats, propostes i iniciatives, on col·labori gent sense filiació política amb activistes polítics, socials i sindicals capaços de treballar transversalment. Volem fer-ne una aliança de base per la revitalització democràtica, pel desenvolupament de noves iniciatives d’innovació política i de solidaritat social. Volem una democràcia neta i vigorosa que refaci els ponts entre ciutadania i política."

Estupendo.

Ara només falta veure què seran aquests Consells Cívics, qui els liderarà, qui els organitzarà, amb quins objectius concrets, quines funcions i quins mètodes de treball, com s'organitzarà aquesta xarxa de cooperatives democràtiques.

La qüestió fonamental és veure el grau d'iniciativa efectiva i d'autonomia d'aquests Consells Cívics respecte del PSC. Caldria evitar que siguin, amb una nova etiqueta, noves formes de participació tutelada i paternalista, o noves finestretes per recollir suggeriments, queixes o greuges.

Amb l'objectiu compartit del progressisme racional i solidari, caldria promoure efectivament "la participació intel·ligent i voluntària dels ciutadans i ciutadanes lliures i conscients", per analitzar problemàtiques i elaborar propostes estratègiques innovadores.

Tant de bo les meves petites idees puguin servir d'alguna cosa: vaig imaginar fa temps un sindicat de ciutadans, amb objectius més ambiciosos que el simple "donar consells". Fa poc vaig reescriure'n la presentació, a partir d'una qüestió clau: és possible fer política des de fora dels partits ?

Veurem.