26 de setembre 2009

Torna el Casimir !

...a La Vanguardia de divendres 25, com a president del Cercle Europeu de Barcelona. I es pregunta "quosque tandem", fins quan seguirem amb el "descrèdit exterior"?

Vaig tenir contactes amb el Casimir de Dalmau quan jo era funcionari a la Comissió, i li oferia possibilitats de cooperació informal, per millorar la participació catalana (especialment del Govern català), en les polítiques de la Comissió en les que jo treballava (regional, social, ocupació, formació, ...).

Mai va fer el més petit gest per aprofitar-ho.

Sempre vaig tenir la impressió de què el Patronat Català pro-Europa que ell dirigia era com una ambaixada vaticanista: gestos, contactes, dinars, ... tot en general molt "flou", molt ambigu, poc concret, poc precís ... molt eteri, com les misses i prèdiques dels bisbes catòlics.

Sortosament els nous governs de la Generalitat, a partir del 2004, han servit per deixar enrere aquella política mel•líflua i han dotat, finalment, el Govern català, d'una Secretaria per a la Unió Europea amb capacitat d'intervenció política real davant les institucions de la Unió. I, a Madrid, des del 2004, amb el Govern socialista s'han obert les vies a una participació orgànica de les Comunitats Autònomes en la formulació de la voluntat de l'Estat i en la participació directe en alguns òrgans de la Unió.

Es pot criticar aquesta política, evidentment. I jo ho he fet en diverses ocasions. La més clamorosa, per exemple, en l'àmbit de l'educació. Però no és el Casimir (representant de l'antiga política gesticular i simbòlica, populista i ombrívola, que cuidava bé els seus amics i els amics dels seus amics), el més adequat per fer-ho.

Ara que el Millet ha fet un pet, i que sembla que hauríem de fer neteja, perquè no fer un balanç rigorós dels resultats concrets, dels "èxits" polítics de la seva gestió, de la seva política ? perquè no ens explica les relacions i els seus lligams exteriors amb l'estratègia professional de la seva dona, la senyora Maria do Carmo Belard-Kopke, nomenada i cessada Directora General ? On es pot trobar informació sobre el seu "Cercle Europeu de Barcelona" ? El Google sembla que no el coneix ...

Si algú hi té interès, pot començar per llegir el meu Informe per la reorientació i la reorganització del Patronat Català pro-Europa. Ell el va dirigir molts anys.

Pel que fa el Cercle Europeu de Barcelona (no de Catalunya), la notícia a La Vanguardia del 17.09.2006 deia que "se ha constituido el Cercle Europeu de Barcelona, foro de debate impulsado por Casimir de Dalmau, Joaquim Jubert y Maria do Carmo Belard-Kopke y que cuenta con una cincuentena de profesionales y empresarios comprometidos con el catalanismo y el europeísmo. El foro se estrena el 18 de septiembre con una cena coloquio con el secretario de Estado del Gobierno español para la UE, Alberto Navarro. El foro iniciará también un ciclo de encuentros con los candidatos a las elecciones del 1 de noviembre del Parlament de Catalunya".