15 de setembre 2009

Lideratge compartit ?

Interessant article a La Vanguardia sobre els problemes de gestió de les ONGs.

Descriu els problemes i riscos dels líders forts i de la professionalització de la gestió, i constata cassos en què les persones carismàtiques i emprenedores tenen un sentiment de propietat de l'organització, toleren malament les critiques, no són transparents i no rendeixen comptes de la seva gestió.

Els autors del treball, segons l'article (caldria llegir el llibre !), proposen anar cap a un lideratge compartit, que la direcció de les ONGs descansi en varies persones.

M'interessa el tema, i m'ha recordat les reflexions fetes pel Joan Prats per encàrrec de la Consellera Geli: en els centres de serveis per a la salut, s'havia passat d'una etapa administrativo/burocràtica (funcionariat de l'ICS, bàsicament), a una etapa gerencialista (sobretot als hospitals del CHC), on els gerents tenien gran autonomia de gestió, de poder, i en la que es podien constatar, també, algunes "derives" cap a un lideratge (massa) fort, poc respectuós de les crítiques i gens entusiasta de la transparència i de la necessària rendició de comptes.

Per això, la Consellera proposava (molt encertadament) buscar noves formes de governança, potenciant els òrgans de govern dels Consorcis (el nostre Consell Rector), com a ens orientadors i supervisors dels gerents. La idea va durar poc, em sembla, davant les resistències dels poderosos gerents i dels seus còmplices. Llàstima ...

Potser compraré el llibre per veure si les propostes de lideratge compartit que fan els experts d'ESADE tenen més probabilitats de fer-se camí. Tant de bo.