10 de desembre 2010

No és així, companys enginyers ...

... no és així.

Des de abril/maig de 2010 el nostre Colegi/Associació té oberta una necessària reflexió estratègica sobre el futur de la nostra organització. Convidat a participar en un grup de treball, vaig disposar d'un primer document embastat, i, a mitjans d'octubre, vaig obtenir informalment un document de treball que incorporava totes les aportacions dels diversos grups, i que va ser discutit en les Juntes conjuntes del 16 d'octubre.

No han estat difoses les conclusions d'aquelles Juntes, i no hem consta que s'hagi distribuit algun document que precisi l'estat de la qüestió, una espècie de draft, d'esborrany obert de Pla estratègic. També informalment, graciosament, he obtingut un esquema de Pla d'Accions a desenvolupar els propers mesos i anys.

Ahir, dijous dia 9 d'entreponts, després de demanar-ho respectuosament, se'ns va convidar (i ho hem d'agrair), a una sessió informativa, sense documentació prèvia. Els 12/15 participants varem poder vislumbrar les idees bàsiques, esquemàtiques, esquelètiques d'un futur Pla, en una tradicional presentació amb slides, no distribuïda, i del Pla d'Accions. He trobat a faltar prioritats més explicitades (menys shoping list ...), i, sobretot, millor articulació entre accions i grans objectius.

No és així com es promou la necessària i àmplia reflexió entre tots els concernits.

No és així com aconseguirem que el C/A siguin punt de trobada i referent professional de tots els enginyers de l’àmbit industrial. Em sembla que ha estat una oportunitat perduda ... Ara que ha quedat clar, sortosament, que fets sense paraules no convencen, aniria bé tenir un "relat", un discurs obert i pedagògic, penjat a la web, sobre on som, on podem i volem anar, i com.

Malgrat la capacitat comunicadora del C/A, malgrat els seus recursos tècnics i humans, les conclusions i els acords de les Juntes no són públics, en el sentit de que no són fàcilment accessibles, de que no es difonen pels canals que les eines actuals permeten.

Podem navegar pel facebook i el linkedin, però no hi tenim, encara, un grup ben animat, ben estimulat i efectivament moderat per afavorir la participació efectiva de molts companys en aquesta reflexió estratègica.

Podem fer participar els nostres fills i nets en un concurs de nadales, en un club bombeta, tenim facilitats per anar al circ, a concerts de música ... però no tenim accés a les dades bàsiques i vitals de la nostra organització.

No és així companys com es garanteix l'obertura i la transparència, no és així com es promou la participació, el sentiment de pertinença, la implicació àmplia dels enginyers en la dinàmica associativa.

Mentre hem dedicat recursos de tot tipus a publicar vagues idees sobre la competitivitat, de rigor i metodologia probablement discutible, i amb una utilitat pràctica que caldria avaluar (veure la meva nota precedent ), ... els companys que treballem a les administracions hem tingut totes les dificultats per difondre un modest manifest amb propostes prou interessants, ens diuen.

No és així, companys, no és així com s'estimula el treball cooperatiu de reflexió i de proposició per ser referent davant els nostres governants.

Dilluns dia 20 hi ha convocada Junta General Ordinària, oberta a tots els colegiats/associats. L'ordre del dia és a la web. Els únics documents disponibles (els pressupostos) són disponibles a Secretaria a partir de dilluns 13, fidels a una tradició administrativa de fa dècades. Els punts a tractar són gairebé els mateixos des de fa anys. Bàsicament: marxa de l'entitat, pressupostos, precs i preguntes. Em sembla difícil trobar un ordre del dia menys explícit, menys engrescador, menys motivador, menys suscitador de participació.

Informalment sabem que es tractarà la qüestió estratègica del futur del C/A. Ja vaig fer uns [ comentaris ] l'any passat sobre cultura democràtica i una [ nota ] el 2007 sobre millora dels instruments de govern. Insisteixo: com diu la [ Guia ] sobre programació pressupostària utilitzada a la Generalitat, "la planificació estratègica i el pressupost són components integrats de la gestió orientada a resultats. Els plans estratègics assenyalen l’orientació i el pressupost proveeix recursos per poder implementar els plans. Un pla estratègic deslligat del pressupost no té sentit, com tampoc no el té un pressupost sense orientació estratègica".

No és així, companys, com millorarem la governança de la nostra organització. Tinc una mica la impressió de que hi ha molta més informació de la que es difon, de que hi ha vicis grupals i massa costums informals entre amics i coneguts, entre els qui estan al loro i els altres 9.800 associats/colegiats, tinc la sensació de que hi ha una certa indiferència silenciosa entre els companys ... com ens diu en Josep Ramoneda que passa en l'àmbit polític.

Els reptes concrets, pressupostaris, derivats del lio dels visats, haurien de provocar una mica de sacsejada general per mirar de precisar i fer front, també, els reptes més de fons que ens esperen a la porta.

Excuseu el to potser una mica contundent: però com que ara diuen que lo emocional és molt important, he deixat anar els meus sentiments, m'he deixat emportar per la ilusió i les ganes de potenciar la nostra organització.

Com que sembla que els nostres referents polítics són ara per ara, encara, els del Polònia, haig d'acabar dient: Perdoneu, però algú ho havia de dir ... no és així companys, no és així.

Caldria fer propostes concretes per la Junta del 20 !

1 comentari:

Anònim ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.