18 de gener 2010

Cap de setmana intens en idees i reflexions ...

... sort que el varem començar amb una passejada simpàtica a l'Escala per veure nous aparells per la tercera edat, pels sèniors, i les reformes a l'Hostal Empúries, molt funcionals, amb un disseny senzill, clar, mediterrani.

Pel que fa les idees i reflexions, totes de El País del diumenge:

- les de l'Edgar Morin (p.35) sobre la necessària metamorfosis del sistema Terra. Malgrat que pensa que és incapaç d'organitzar-se per tractar els seus problemes, que el més probable és la desintegració, que sembla impossible frenar la onada tècnica, científica, econòmica i civilitzadora que ens porta al desastre, pensa que encara podríem canviar de via.

Cal que ho repensem tot, diu, cal que comencem de nou. Constata en tots els continents una efervescència creativa, una multitud d'iniciatives locals en el sentit de la regeneració econòmica, social, política, cognitiva, educativa, ètnica, o de reforma de la vida ... i recomana desfer-nos de les alternatives reductores a les que ens obliga el món del coneixement i pensament hegemònic ...

- les consideracions de Moisés Naím (p.5), sobre el desastre de Haití, especialment la tercera. Diu que les ONGs que hi treballen són, a l'hora, beneficioses i nocives. Haití és el país amb més ONGs per càpita del món, el que fa molt difícil la seva coordinació, sobretot si pensem que tenen més recursos, personal i capacitats que les pròpies administracions locals ...

- les declaracions del funcionari celestial Munilla (mireu-lo uns instants, disfressat per imposar autoritat ...), dient que nosaltres patim mals pitjors que els pobres tahitians: fa fàstic de comentar actituds repelents i inoportunes. El Quico Oller, rient, em diria que millor, que parli, que parli, que així la gent veu de què van !


- l'article provocador de l'Enric Hernàndez (p.2/Cataluña), sobre racisme:






I, per acabar, l'extraordinari article autocrític de la defensora del lector del diari, Milagros Pérez Oliva (p.33). Rigor, coherència, contundència, pedagogia. Denunciant la promoció encoberta d'un nou analgèsic de dubtoses qualitats contra el dolor. Acaba amb les disculpes de la subdirectora de "Sociedad" perquè els controls no varen funcionar. Queda en l'aire què passarà amb la senyora Mayka Sánchez, que ha demostrat molt poca professionalitat. Jo la cessaria: no ha comés un error, ha demostrat no tenir els valors bàsics necessaris per exercir de periodista en aquest àmbit.