19 de juny 2009

Una oportunitat ? un gran repte pels "neo-progressistes" !

L'Antón Costas va publicar diumenge passat, a El País, un petit article que vaig trobar força pedagògic. Pels qui no som economistes (o que mirem més enllà dels tants per cent !), em sembla que el resum històric que fa del paper dels governs i dels mercats, en l'evolució de l'economia mundial, és força clarificador .

L'he aprofitat per fer-me un esquema interpretatiu (amb l'edat, una imatge ajuda a recordar idees ...), i el penjo per si pot ser útil a algú altre ( cliqueu per agrandir ! )


En resum, considera que tenim una rara oportunitat: evitar una nova oscilació pendular i trobar una governança, una "conducció" (diuen els meus amics argentins) equilibrada entre mercat i govern.

Cal reconstruir, diu, "una economia mixta, basada en el impulso del mercado y en la capacidad de las instituciones democràticas, públicas y sociales, para controlar y orientar su dinamismo en la dirección del bienestar social."

Però senyala un repte, que per a mi és suggeridor, i que enllaça amb la crisi de les esquerres o de la "socialdemocràcia" de la que parlava la nota precedent al blog. Diu l'Antón Costas que calen dues coses:

1.- una teoria económica que nos permita comprender mejor las causas de la crisis y las opciones que tenemos a nuestro alcance para conciliar progreso económico y social
( perquè haurien de ser antagònics, dic jo ? )

2.- ... y un activismo social y un liderazgo político capaz de diseñar estrategias de colaboración entre fuerzas de mercado e instituciones públicas en distintos àmbitos, desde las finanzas hasta la política industrial y las políticas sociales.

Ahir en parlàvem en el grup de reflexió sobre el futur Mataró Marítim ...