09 de juny 2009

Quatre comentaris sobre les europees ... i el vot en blanc !

Ja s'han comentat molt els resultats de les Eleccions al Parlament Europeu.

Les dues dades més significatives: guanya la dreta i la composició serà més heterogènia, amb grups més extremistes, més radicals, més euroescèptics, ... i fins i tot algun pirata (suec). Poques esperances doncs per la Unió que voldríem: més eficient i eficaç, més centrada en polítiques útils, més coherent, més solidària i més responsable davant els reptes europeus i mundials.

Temps hi haurà per anar-ho veient.

Després de la penosa campanya, no em sembla que tingui massa interès analitzar resultats per partits. Ho vaig dir-ho a Mataró-Radio diumenge al vespre: em costa veure qui ha "guanyat", em sembla que hem perdut tots els ciutadans europeistes.

Malgrat això, quatre números per veure tendències locals respecte de l'àmbit català, i per constatar l'increment del vot democràtic desesperançat: el vot en blanc.

A Mataró, en comparació a Catalunya, :
- la participació és pràcticament equivalent;
- el vot en blanc, també;
- els resultats i tendències de PSC, CiU i ERC també;
- el PP resisteix millor que a Catalunya;
- ICV baixa un 8% més que a Catalunya !


Constatació simpàtica i, malgrat tot, positiva: el vot en blanc passa del 0,5% al 2,9% a Catalunya (2,7% a Mataró). Ciutadans amb conviccions democràtiques decebuts, desenganyats, desesperançats, que no s'atreveixen a fer confiança a cap de les opcions que es presenten. És probablement un "forat" significatiu, i, potser, una oportunitat. Caldria analitzar si busquen opcions diferents, o, si, molt probablement, voldrien votar gent que fes política d'una altra manera !
Com a referència, a Espanya el vot en blanc ha estat del 1'41%, i el vot al partit dit "de Rosa Díez", la UPyD ha obtingut un 2'87%, equivalent al vot en blanc català ...

Per pensar-hi !