05 de juny 2009

Difícil ser europeista !

Avui Libération publica els resultats d'una enquesta a ciutadans d'uns quants països europeus.

No és potser molt exhaustiva ni massa rigorosa, però fa pensar que potser simplifiquem les anàlisis sobre la previsible abstenció de diumenge.

L'enquesta mostraria que, malgrat tot, hi ha molts europeus que aposten per la Unió Europea, que voldrien una Europa més plena i coherent, però que no votaran, probablement per desencís respecte de l'estat actual del projecte (arquitectura institucional, enginyeria procedimental, polítiques predominants, ...), o per desconfiança respecte dels polítics candidats.

En d'altres paraules, que la probable abstenció no seria deguda al desconeixement o a una manca d'europeisme en la gent, sinó, probablement, a una desafecció respecte del projecte actual, de les seves polítiques i dels seus dirigents ! Es tractaria d'un problema de projecte, de model, de dirigents, més que de comunicació, com s'entesta a defensar la comissària de propaganda !

Aquí, la dimensió europea és decepcionant, lamentable. Però quan mirem als països propers, n'hi ha per plorar i quedar-se a casa: a Anglaterra (el Brown absolutament desacreditat), a Itàlia (el Berlusconi de festa amb jovenetes i l'esquerra desapareguda), a França (l'Aubry i la Royale mirant de no estirar-se els cabells aquests dies, el Bayrou atacant el Cohen-Bendit ...), a Holanda on l'extrema dreta ja ha aconseguit 4 dels 25 escons (el 16%), etc.

Caldria dibuixar una nova Europa ... i trobar uns altres dirigents !