12 de juny 2008

Un sindicat de ciutadans !

Feia temps que hi rumiava, que buscava nous camins de militància. I em sembla que he trobat una cosa coherent, innovadora.

La pregunta era: com canalitzar ganes de participació i militància política ... sense passar pels partits tradicionals, pel PSC en el meu cas ?

--> Quines noves vies/agents, motors, forces, vectors ... és possible imaginar,
... que puguin anar més enllà de les tímides reformes de partits i institucions,
sovint excessivament conservadores i corporatistes ?

--> Quines vies basades en àmplia militància cívica,
... que puguin recuperar el voluntariat militant dels ciutadans per l'interès general,
amb autonomia operativa dels partits, amb rigor i eficàcia,
amb capacitat de proposició i d'influència, amb vocació d'utilitat col·lectiva ?

La resposta: un sindicat ... de ciutadans !
Cliqueu aquí per llegir el Manifest i els annexes

Es a dir, una organització de defensa del ciutadans per reivindicar ser governats de manera efectiva i eficient, democràtica i transparent ! És a dir, concentrar-se en l'àmbit de la governança, de les maneres de ser governats, de participar efectivament en les maneres de decidir la nostra convivència.

Hi ha molts estudis, anàlisis, reflexions sobre desmobilització, sobre desconfiança, sobre desànim.
Cal buscar noves maneres de passar a l'acció: prou de plorar entre nosaltres, cal actuar plegats.

Els sindicats de treballadors defensen les condicions de treball. Un sindicat de ciutadans ha de servir per defensar i millorar les condicions de convivència cívico-democràtica dels ciutadans.

Es tracta d'actuar per ser ben governats, de reivindicar maneres solidàries, obertes, transparents i realment participatives de democràcia.

No es tracta de demanar més serveis, més neteja, més escoles. Cal reivindicar una manera el més rigorosa, transparent, i participativa d'analitzar les problemàtiques, d'estudiar les alternatives, i de prendre les decisions més convenients a l'interès general.

M'agradaria discutir aquest projecte esquemàtic de "manifest" amb companys interessats en fer progressar la nostra convivència democràtica i l'eficàcia dels nostres governs.

3 comentaris:

Joan Felip Puig ha dit...

Hola Pep

Veig que definitivament has posat fil a la agulla sobre aquest projecte .Penso que has escrit sobre un paper una gran quantitat de conceptes que tenies al cap . Personalment estic interessat em portar a terme accions que permetin sortir del desencant actual que ofereixen els gobernants . Que per cert derrerament tenim molts exemples que confirmen el que vols dir .
Crec que el teu concepte hauria de tenir un tronc bàsic sencill i fàcil de entendre a partir del qual tindriem les branques . Com tu dius al final faria falta un dialeg amb persones interesades per poguer-ho desenvolupar .Conta amb mi

Joan Felip

Sònia ha dit...

Bona idea Pep! em fa "por" que els sindicalistes que lluitin per als ciutadans, no es polititzin, no busquin només poder... i després igualment els ciutadans necessitem accedir a llocs per actuar, no només per a pensar i organitzar-nos. Com ho veus?

Pep MOLSOSA ha dit...

Sònia,
1/ aquests sindicalistes "cívics" s'han de polititzar en el bon i noble sentit de la paraula. El què no han de fer és buscar més poder personal i orientat a d'altres finalitats que el progrès col.lectiu.
2/ no és un sindicat per pensar ! Es tracta de vetllar per les formes de governar i d'elaborar propostes per millorar-les, i aconseguir que, efectivament, es millorin i siguin més transparents.
Exemple: que es publiquin les actes d'organismes poc transparents.