22 d’abril 2011

Problemes energètics ? Incompetents, impotents ... una mica burros, si !

Tenim un problema energètic de fons, evident. Però també tenim una problemàtica política. En el nostre país, a Espanya i a Catalunya (però també a França, sembla ...) domina una política energètica basada en la gran concentració de la producció, dominada per algunes grans empreses.

No conec massa el detall, però sembla que la producció autònoma és molt complicada, que tota la normativa apunta a produir per alimentar la xarxa general controlada pels grans subministradors, i a desanimar iniciatives locals, cíviques o particulars.

No és una problemàtica tècnica: és el resultat d'una correlació de forces. D'un costat, els productors dominants, i, de l'altre, uns governs inconscients, insolvents, desganats ... o impotents, manipulats, condicionats.

Aprofitant la darrera nota sobre molins, he navegat una mica per la xarxa per actualitzar elements. I els resultats confirmen la intuïció: els nostres governs, malgrat discursos i gestos, sembla que no tenen la inteligència, el talent, la voluntat ni el coratge per impulsar polítiques innovadores en aquest camp. Només queda esperar que, en els propers anys, aquestes opcions esdevindran necessàries. Haurem perdut molt de temps discutint de nacionalismes i federalismes. Del Guardiola i del Mourinho.

Miraré què diuen sobre el tema els companys de la Comissió d'Energia del Colegi/Associació d'Enginyers.

De moment, per que consti, alguns documents ben clars i pedagògics sobre polítiques públiques inteligents i decidides als USA i al UK:
























Els links a la AWEA americana, i a la BWEA anglesa, anomenada RenewableUK des del 2010