05 d’abril 2014

El bisbe Godayol va néixer a casa nostra !

Varem comprar la casa del carrer Argüelles, 9, a primers del 1985, al senyor Jaume Graupera Sabé, industrial, casat, resident al carrer Sant Agustí, 26. La casa l'havia heretat de la seva mare, la senyora Catalina Sabé Noe, segons testament de juny del 1.947.

La Montse l'havia vist, era cèntrica i a prop dels nostres pares, a l'Esplanada. El 25 de gener varem fer-hi una primera visita, i el dia 31 varem fer una paga i senyal de 200.000 pessetes (1.250 euros). En menys d'una setmana, decidits !

Varem pagar-ne:
- 4.400.000 pessetes (27.500 euros) per la casa (escripturada per 1.700.000 ...)
- més 102.000 (637 euros) de l'impost de transmissions
- més 378.000 (2.362 euros), de plusvàlua dels terrenys, que, aleshores, la pagava el comprador !
- més   50.000 (312 euros) de notari,
Total, 4'9 milions de pessetes, 30.625 euros !


Doncs resulta que, la casa, a primers dels anys 40, era llogada als pares de Joan Godayol, que hi va néixer, i que esdevindria bisbe d'Ayaviri, al Perú !

Ens va contactar indirectament, fa temps, i, finalment, dijous va venir a veure la seva casa natal i els seus propietaris actuals, nosaltres.

Li ensenyem la casa, el llimoner gairebé centenari, les escales que hem conservat ... Després, dues hores intenses de xerrar una mica de tot, de déus i dels homes, de religió i de creences ancestrals, de valors i de tècniques curatives dels pobles peruans, de la burocràcia vaticana i del nou papa ...

Ens va semblar molt "progre", molt tolerant, molt activista, molt obert a la teologia de l'alliberament, però sense perdre cap ocasió de fer passar el missatge evangèlic, que continua predicant activament amb la seva creu al pit i l'anell al dit.


Varem quedar en repetir la trobada.

1 comentari:

Jordi Morrós Ribera ha dit...

No sé si en Joan Godayol es va estendre gaire a explicar-vos els intríngulis de la seva sortida del Perú ja que m'imagino que per a ell ha de ser una història més avait dolorosa.

En Jordi Llisterri al seu blog ja fa anys que li va dedicar una entrada, i a més a més Internet està ple d'escrits d'integristes que el deixin de volta i mitja al Joan Godayol, més o menys el mateix que fan amb en Pere Casaldàliga.

Aquí teniu l'enllaç al blog d'en Jordi Llisterri:

http://laetoanimo.blogspot.com/2007/04/el-click-godayol.html