05 de gener 2011

l'Olentzero i els caganers


De les diverses visites al País Basc i Navarra, n'hem portat molts records.
Entre d'altres, la figura de l'Olentzero, personatge que per aquestes festes d'hivern baixa dels boscos portant regals per la quitxalla i els grans.

Segons la Viquipèdia, "... l'origen de l'Olentzero és anterior a la cristianització del País Basc i ... ubicat dins les celebracions del solstici d'hivern ... Hi ha constància de l'existència al territori basc de la commemoració del solstici d'hivern i el renaixement de la natura i del sol. En aquesta línia, l'aspecte estrafolari, deixat i vell del personatge simbolitzaria el temps passat i cremar-lo ... representa la destrucció de tota la relació amb el temps vell i l'arribada d'un temps nou ..."

" ... el cristianisme va adaptar els costums locals anteriors a les seves noves creences. El personatge de l'Olentzero s'hauria convertit en l'anunciador de la notícia del naixement de Jesús ... Se li dona així al personatge d'un significat cristià coincident amb els ensenyaments de l'església catòlica ..."

Com ho ha fet tradicionalment, el cristianisme transforma aquestes celebracions populars en simbologia religiosa robant el sentit original de les coses per omplir les ments amb la seva única i gran visió: tots els terrenys són bons per escampar les seves creences i consolidar el mercat de fidels temorosos del seu Senyor ...

Curiosament, buscant el caganer del papa Ratzinguer, varem trobar aquest magnífic i simpàtic caganer de l'Olentzero: síntesi de dues cultures que estimem !