06 de gener 2011

En qüestions europees, de moment, cap enrera !

Veurem més endavant, però les primeres decisions del nou president suposen un tornar als vells esquemes: una cosa és casa nostra, i, la resta, l'exterior !

Va costar 20 anys (1986/2006) que la Generalitat considerés la Unió Europea com un nivell polític i administratiu més, que assumís que les polítiques europees no eren afers "exteriors", que la participació catalana en i davant les institucions europees (molt ampliada pel govern socialista de l'Estat, a partir de 2004, recordem-ho !), era una cosa molt més important que fer cooperació al desenvolupament o promoure la imatge de Catalunya al món ...

Vaig escriure una nota al respecte el 28 de desembre de 2006, ara fa doncs pràcticament 4 anys.

Després d'aquest breu període de temps, amb el vendaval de retallades i simplificacions, moltes necessàries, la Secretaria per a la Unió Europea desapareix, tot i que les seves funcions (Decret 631/2006, de 27 de desembre), queden integrades en la Secretaria d’Afers Exteriors, tot i que sense estructura específica, tret de la necessària i indispensable Delegació del govern a BXL.

Aquesta nova/recuperada Secretaria s'organitza segons 4 unitats operatives:
a) La Direcció General de Relacions Exteriors.
b) La Direcció General de Cooperació al Desenvolupament.
c) La Delegació del Govern de la Generalitat de Catalunya davant la Unió Europea.
d) Les delegacions del Govern de la Generalitat a l’Exterior.

És cert que, amb els problemes que tenim a casa, la dimensió europea sembla quedar malauradament massa lluny. Però la Unió Europea és, malgrat tot, un espai on podem trobar dinàmiques de cooperació i d'intercanvi que ens poden ser molt útils en el futur.

I jugar a la Unió Europea és complicat, requereix atenció i esforços especialitzats, exigeix estratègies a mig i llarg termini. Jugar a Europa, no ho oblidem, suposa conreuar dinàmiques de cooperació amb les comunitats autònomes de l'Estat, i, sobretot, relacions institucionals molt complicades amb el govern central. I els nous temps que s'anuncien a Madrid fan preveure totes les dificultats imaginables.

Veurem què fa i què pot fer la nova secretaria, senyora Roser Clavell i Soldevila (6.04.61). Experiència en polítiquees europees, més aviat poca, sembla ...

Era, fins ara, i des de desembre 2008, viceconsellera d'Afers Exteriors i Cooperació i secretària general del Patronat Catalunya Món. Havia entrat al govern de Montilla, via Carod Rovira, com a secretaria d'afers exteriors el juny de 2007, en substitució d'Albert Royo ...

Llicenciada en dret a la UB. Ha estudiat literatura anglesa a la Universitat de Berkley, Califòrnia; ha fet cursos de Relacions Internacionals i Protocol al Foreign and Commonwealth Office de Londres, en Direcció de Personal al Foreign and Commonwealth Office a Oxford, i “La diplomàcia, eina de diàleg” al Foreign and Commonwealth Office a Praga.

Va dirigit l’Escola infantil Tabatha (refrència que ha desaparegut en les versions actuals del seu CV ...), i durant el període 1983-1993 va exercir de Directora de màrketing a l’agència de publicitat LEO BURNETT.
Entre 1997 i 2000 va ser l’encarregada de la promoció de la cultura, l’idioma i l’art dramàtic al The British Council. Ha estat cònsol britànica (2004-2007, vicecònsol entre 2001 i 2003) al British Consulate-General de Barcelona, responsable dels Serveis Consulars per a Catalunya, Aragó i el Principat d’Andorra.