22 de maig 2008

Naturals ? Alternatives ? ...

Ja fa temps que no en parlava, però darrerament tres fets que mereixen penjar una nota:

- l'Hospital de Mataró (el seu equip de Medicina Natural) proclama bons resultats del seu projecte pilot sobre l'ús d'aquests tractaments. A la meva època de president del Consell Rector, vàrem tenir divergències amb l'equip director del CSdM i amb responsables del Departament.

Jo no estava en contra de la pràctica: en volia discutir les prioritats i, sobretot, els recursos gastats en locals. Per exemple, perquè destinar més de 400.000 euros en habilitar un espai al segon sòtan (soterrani en català de l'IDEC), per fer el Tai Txi. Insistia en la necessitat de comprendre el perquè de l'interès social en aquestes teràpies, d'entendre les bases sobre les que es justificaven les pràctiques "orientals" i la seva "traducció" a la nostra cultura. Els promotors del Tai-Txi deien que els seus exercicis, semblants a l'aeròbic, aprofiten la força del yin (la terra) i l’energia del yang (el cel) a través d’exercicis dissenyats per expressar aquestes forces d’una manera equilibrada i harmoniosa.

La majoria de membres del Consell Rector pensàvem que calia assegurar informació clara i pedagògica als pacients i ciutadans. En definitiva, fer pedagogia, i pel que feia al projecte pilot, clarificar la mesura de resultats i els mètodes avaluació a utilitzar.

No m'ha semblat veure gaire interès en difondre métodes, resultats i avaluacions concretes al gran públic més directament concernit. A la web del CSdM no hi he trobat cap referència. I, curiosament aquests dies s'hi anuncia un acte Eucarístic a la capella de l'Hospital, al primer soterrani. A TV3 i TV Mataró, els metges "naturalistes" de l'Hospital de Mataró diuen que els malalts estan molt contents dels resultats, que en demanen la continuïtat, i reclamen més recursos.

- l'Aula de El País a BCN i l'Observatori de la Comunicació Científica de la UPF, va organitzar, el dimarts 20, un debat sobre la fiabilitat de les medicines alternatives. Avui en dona un breu resum de les posicions.

Miquel Bruguera, del COMB, pensa que objectivament no són eficaces, tot i que hi ha un efecte "placebo", perquè els terapeutes alternatius dediquen més temps als malalts que els metges "convencionals".

I JL. Berdones ho contesta, però creu necessari sistematitzar la recerca, millorar la formació i consensuar-ne la regulació.

- el llibre interessant de Fuster i Sampedro, fresc, directe, amè: un dia penjaré una nota amb algunes de les moltes idees interessants que hi han recollit. El cardiòleg fa referència a la importància del contacte metge/malalt, que ell (com molts altres) ha estudiat seguint l'efecte placebo. Critica la formació excessivament tècnica dels metges d'avui, insistint en la importància de lo "anímic" sobre les malalties, i què la millor medicina és la relació metge/pacient.(pagines 40 i 41).

En el mateix sentit van les reflexions del bon amic i metge Carles Forns, però encara haig de llegir el seu llibre ...