29 d’abril 2008

Un llibre per després dels 60 ! ...

... que he llegit xuclant !
Regal del Pere Fradera i l'Àngels Jubany, que han escoltat pacientment les meves reflexions sobre el disseny intel.ligent.

De fet, el llibre és una visió de l'evolució humana utilitzant conceptes d'un geòleg/paleoecòleg ...
... però curiosament molt coincidents, en el fons, amb la visió de les transformacions socials que tenia Karl Marx, anomenada "materialisme històric", i basada en la dialèctica entre forces productives, relacions de producció, superestructures, etc.

Marx deia que els filòsofs ja havien interpretat prou el món, i que el què calia (ja aleshores) era transformar-lo. Carbonell constata l'emergència de la consciència humana, i considera que l'espècie pot donar una direcció al procés evolutiu, guiat fins ara per l'atzar i la selecció natural actuant sense voluntat teleonòmica ...

Aquesta consciència crítica, basada en el coneixement, hauria de permetre substituir l'atzar per la lògica, i facilitar que la consciència operativa orienti l'esdevenir de l'espècie. El títol del llibre (La consciència que crema), el deuen haver triat els publicistes ...

Alerta sobre les religions i el rol històric que tenen en la coerció, la cohesió i l'establiment estratègic de relacions de poder, que, de fet, endarrereixen el progrés, la racionalitat i l'arribada de la modernitat amb mecanismes com la por, el càstig o el premi quan ets a l'altre món ...

Diu que la manipulació de sentiments i emocions hauria de ser controlada i castigada. Les creences suposen, de fet, perjudicar la generació de la consciència d'espècie, posant contradiccions i pals a les rodes a través de missatges atàvics i formes antigues d'entendre el món.

Aquesta consciència crítica i operativa necessita, diu, una ideologia que posi la cohesió i la cooperació com a vector competent: la pròxima revolució serà l'èxit de l'espècie gràcies al desplegament d'aquesta consciència, i si no, ens espera el col·lapse d'espècie ... o l'extinció !

Quins agents poden fer operativa aquesta consciència ?
A la seva època, Marx pensava en la lluita de classes ...
Ara, és molt més complicat !

Aprofito l'ocasió i penjo un llibre clàssic de la nostra època ... el catecisme marxista !




I el llibre del PS francès que vaig traduir i adaptar, el 1977, incorporant gràfics sobre els elements bàsics del marxisme, fets a mà: no hi havia el powerpoint!