28 de febrer 2008

Per incitar la participació electoral: una petita idea ...

Els opinadors públics dels diaris, de les tertúlies, insisteixen en el distanciament, la desafecció, dels ciutadans respecte de la política i dels polítics. I es tem que progressivament creixi l'abstenció o el vot en blanc. Els problemes, les causes són complexes, no és ara aquí el moment de parlar-ne.

Però és cert que després de ser bombardejats durant la legislatura i especialment durant la campanya electoral amb missatges, anàlisis, propostes, incitacions, ... el dia clau de les eleccions tot el què pot fer el ciutadà és fer una sola opció, escollir una sola papereta.

Tot el viscut, totes les alegries, totes les frustracions, totes les expectatives s'han de condensar en un simple vot. L'article del Gregorio Morán dissabte passat a La Vanguardia és colpidor, dur i sec, com és habitual en ell. Constata que cada cop més es vota contra, i acaba proposant despreciar els polítics ... i no votar !

No soc expert en el tema, però m'agrada imaginar solucions pràctiques a problemes concrets. I mirar de reforçar la nostra democràcia, de potenciar el paper dels ciutadans, de millorar la nostra interrelació amb els nostres representants, que són necessaris sense dubtes.

Potser els ciutadans anirien més a votar si, a més d'escollir els futurs diputats, poguessin expressar la seva opinió avaluant el treball fet en la passada legislatura. La idea és la següent: a més de la papereta del vot, cada ciutadà podria omplir una altra papereta d'avaluació com ara aquesta:

Segur que és millorable, i que tècnicament hi ha maneres de llegir les avaluacions de manera fàcil (òpticament ?), i d'explotar-les amb resultats senzills i comprensibles.

Molts, ja m'els imagino, diran que és massa complicat ... potser sí. Però cal provocar innovacions, cal mirar de suscitar progressos !

Es veritat que si no t'ha semblat bé l'actuació d'un partit, pots votar-ne un altra. O votar-ne un, sense entusiasme, pensant que els altres ho haguessin fet, o ho farien, pitjor !

La proposta és, doncs, de complementar el vot bàsic amb l'expressió d'una opinió global sobre el treball realitzat. Com a l'escola. No es tracta de fer repetir curs, sinó d'avaluar les realitzacions i comportaments, perquè els futurs electes sàpiguen què en pensa la ciutadania. Poder expressar aquesta opinió podria incitar els indecisos (i a tothom) a votar. Que cal fer-ho !