20 de juliol 2018

Eucaristia a la Fundació Hospital


Els membres del Patronat de la Fundació Hospital vàrem rebre, dilluns 16, aquesta convocatòria per la “tradicional” Eucaristia.

L’any passat ja vaig contestar la iniciativa, i la majoria dels que varen anar a la missa aleshores compartien la meva posició.

Aquest anys he enviat un correu a tots els membres, president, gerent i secretari inclosos. Cap reacció fins avui, en què se’m informa que el meu correu (un estirabot, diuen) ha generat malestar entre (no sé ben bé quins) membres del Patronat.

Però penso que, també, cal actualitzar, simplificar i racionalitzar els Estatuts. Ho vinc demanant des de fa més d’un any, i he fet propostes concretes, escrites, que permetrien fer-ho sense massa problemes. Però potser no és el moment (mai és el bon moment ...): la sobrecàrrega del Govern municipal minoritari, la mort recent del regidor Vinzo (president de la Fundació), les perspectives de les properes eleccions municipals ...

La nova gerència està fent una tasca difícil i encomiable per clarificar i regularitzar la situació de la Fundació, el seu patrimoni i les seves activitats. Però la revisió/reforma dels Estatuts permetria gestionar millor les ambigüitats religioses de la Fundació. Si hi hagués voluntat ...

El meu correu a la resta de membres del Patronat:

Em sembla convenient, necessari, anar clarificant, deslligant, democratitzant les relacions i implicacions religioses en les institucions i pràctiques ciutadanes.

No sé trobar en els Estatuts de la nostra Fundació, cap element que justifiqui mantenir la idea d’un “patró” ni la celebració d’una “eucaristia”.

Tampoc, en el tros que he pogut llegir, del tant citat testament de Mn. Blanc, he trobat el seu desig (manament segons alguns ...) de fer una missa anual. Si hi fós, de tota manera, penso que no tindria “obligatorietat” després de tots els canvis d’aquests darrers segles.

Per contra, l’exposició documental em sembla una iniciativa molt encertada !

Fa molts mesos que proposo reformar els Estatuts per adequar-los a la realitat democràtica dels nostres dies i, sobretot, dels dies a venir !