05 de juliol 2013

Reformes a les Administracions: alguns comentaris a l'article de Santiago Muñoz

... a El País d'ahir dijous 4 [link]. El vaig llegir i és suggerent, interessant. I valoro que representi el pensar del Círculo Cívico de Opinión. A mi m'ha inspirat dues petites reaccions en quatre ratlles:

La primera, respecte de la idea de "una administració, una competència". La trobo simplista, i m'agrada més la lògica de compartir, de cooperar, i, sobretot, la lògica que predicàvem, alguns, a BXL, a la Comissió, la d'articular competències, i funcions, més que separar-les radicalment !

Vaig participar en un petit grup de treball, a primers dels 90, per adequar l'INEM a la nova realitat espanyola. El tàndem Salabert/Acebillo ens va demanar propostes a un grup d'experts (Panxo, Oriol Homs, ...). Varem parlar molt amb la cúpula madrilenya de l'Instituo Nacional de Empleo, i la nostra proposta anava cap a la reconversió/reducció de les estructures centrals cap a lògiques de coordinació, cooperació, integració, suport tècnic ... , en una inteligent articulació de funcions, deixant àmplia autonomia operativa a les comunitats autònomes.

No va servir de rés: els buròcrates poden saber administrar i concedir ajuts, però els hi resulta molt difícil promoure, liderar, explicar, consensuar, integrar ... articular. Cal tenir visió, objectius ... i competència tècnica !

Un altre exemple: es proposa fer desaparèixer el Ministeri de Cultura alegant que son competències transferides. Estic convençut que hi ha (que hi hauria !), molta feina a fer, a l'Estat, per articular lleialment, inteligentment, problemàtiques i actuacions culturals. Però calen altres visions, lideratges i capacitats.

La segona reacció, referida als plans de reformes que no van enlloc, que topen amb els obstacles de sempre, amb la tendència de la burocràcia a reproduir sempre els mateixos vicis ... No crec que, aquí, anem massa lluny, veient l'equip responsable, ara per ara, de les hipotètiques reformes. Només si el President fa cas a l'informe dels experts (gran foto a La Vanguardia d'avui sobre la reunió d'ahir, on hi havia el nostre company J. Valor !), i designa un responsable al seu costat per liderar una reforma veritable.

Des d'aquesta perspectiva, fóra bo que des de fora, des del Fòrum d'Entitats per la Reforma de l'Administració (FERA), promogut per l'ACGP, per exemple, s'exercís una pressió necessària i continuada, una interpelació rigurosa.

I, posats a desitjar, també podríem fer sentir la nostra veu, la dels enginyers: ja fa gairebé tres anys del nostre Manifest/Declaració [vaig explicar-ho: notes d'octubre 2010 i de novembre 2010 ]. Ara que estem mirant d'impulsar les comissions perquè la nostra Associació d'Enginyers sigui un referent útil, professional i socialment, potser seria el moment de fer un petit balanç del què proposàvem ... apreciar el què s'ha fet des d'aleshores, i manifestar-nos !