29 de maig 2013

Més sobre "la pregunta"

Fa unes setmanes penjava una nota sobre la consulta [nota], seguint la meva proposta estratègica: una consulta àmplia i oberta no referendària, i prèvia a un eventual referèndum.

Ahir El País Cataluña, però també l'ara, es fan ressó d'aquesta qüestió.
I sembla que hi ha partidaris d'oferir als ciutadans alguna cosa més que un escuet si o no.
El debat és obert ...

A la mateixa edició de El País, Josep Ramoneda considera que la ciutadania té dret a saber dues coses:
- estan preparant un pacte amb Madrid per tornar a la "normalitat", malgrat seguir "enarbolando" la bandera sobiranista ?;
- la independència és, o no, l'objectiu estratègic de CiU ?

Fa dies que ho dic als amics: vendre l'estratègia catalana com una lluita pel dret a decidir és poc engrescador, poc comprensible.
Caldria ser molt més clar i directes:
1. estem tips d'aquest encaix amb Espanya, ja ni ha prou;
2. cal reconsiderar radicalment les condicions d'interrelació;
3. des de Catalunya ja s'han fet diverses temptatives, totes elles rebutjades per la casta dominant;
4. que diguin ara què ens poden oferir;
5. mentre les propostes no siguin raonables i consistents, treballarem per la secessió democràtica.

Donada la complexitat de sentiments i posicions entre els catalans, i la correlació de forces que s'intueix, val la pena adoptar una estratègia progressiva. Però l'eslògan principal hauria de ser: volem un canvi radical en les relacions amb España !

El "dret a decidir" és una reclamació de procediment, no un objectiu o finalitat. Molts el demanen perquè no s'atreveixen, probablement, a dir clarament el què volen. Lamentablement, bona part de la confrontació (Catalunya) / (España) es concentra en aquesta formalitat (siés o no constitucional, democràtica, ...), i no sobre el fons del problema.

La consulta oberta i àmplia a tothom hauria de servir per confirmar i demostrar (si és així), que la majoria de ciutadans catalans n'estem tips d'aquestes relacions amb España. I permetria indicar el perquè d'aquest sentiment, i conèixer quina valoració fan de les possibles vies de solució.


Per comoditat, insereixo de nou la proposta de papereta que penjava en la nota de primers de maig.

Caldria millorar el redactat de la primera qüestió, per definir més rigorosament la valoració de la problemàtica, sense incloure-hi elements estratègics !