09 de juliol 2011

Avaluació de polítiques educatives

ivàlua és una iniciativa molt interessant, ja ho he escrit altres cops en aquest [ blog ].
Impulsada per gent que respecto. Per això tendeixo a ser, potser, una mica exigent amb les seves activitats.

Acabo de rebre aquesta convocatòria de Jornada pel dia 7 d'octubre:

Els meus comentaris són aquests:

- seguint la moda/tradició, la Jornada, de fet, és una mitja jornada (de 9'15 a 14'00 hores ...)

- el Dr. Francesc Pedró, l'organitzador estrella (vaig sentir-lo en una Jornada anterior organitzada per la Diputació de BCN), em sembla un professional obert i competent;

- sembla poc eficient fer venir aquests experts de tan lluny (USA, Holanda, Xipre i United Kingdom ...), per parlar cadascun mitja horeta;

- seguint també la tradició tan catalana, en les tendències internacionals no hi consten (explícitament) les iniciatives, experiències i propostes de la Unió Europea.

Ivàlua té (o tenia, al menys als inicis), vocació d'institució al servei de la millora de les polítiques públiques catalanes.

Si les polítiques educatives catalanes han (o haurien) d'estar ben articulades amb les polítiques educatives europees, i si les polítiques educatives europees han promogut molts exercicis d'avaluació (a tots els nivells: europeu, estatal, regional, local, i des de moltes perspectives temàtiques), com és que en una Jornada així no apareixen explícitament ?

És evident que ens concerneixen, i és evident que, si volem jugar a ser europeus, a poder parlar (en català !), a la Unió Europea, de les nostres iniciatives i experiències, és necessari, primer, saber on van els nostres socis, els nostres partenaires institucionals, els governs i administracions educatives dels Estats membres.

Desconec si ja s'ha fet a ivàlua una Jornada sobre tendències europees en aquest àmbit.
Sinó, potser caldria: al marge de la seva qualitat, coherència o pertinència, són les polítiques que defineixen (formalment, al menys), el marc general de la nostra actuació. Malgrat que la recent aprovada Llei d'Educació de Catalunya no parlar gens de la Unió Europea. Autistes, nosaltres sols, que a casa nostra ja en sabem prou.

Tan de bo no ho sigui, però sembla massa una trobada d'amics experts ... a Barcelona.