18 de gener 2009

Obrint portes i finestres a la raó !

Ha estat un cap de setmana emocionant.

Motivat per la campanya dels busos sobre l'existència d'un déu, m'he passat hores navegant per la gran finestra, saltant els oceans. I he trobat molta cosa.

Per sobre del debat simplista generat per la publicitat als busos, he trobat moltes associacions que pacientment, rigorosament, valentament, reuneixen a moltes persones que volen viure la seva vida buscant sentit i coherència en la lògica, en la raó, en la cooperació amb els altres.

He trobat molts noms i etiquetes, però els que més m'han agradat són els que es declaren humanistes, i consideren que les persones, sense "supernaturalismes", sense influències "sobrenaturals", han de tenir la capacitat i responsabilitat d'orientar les seves vides cap a la seva realització personal, en la perspectiva de millorar el benestar de la Humanitat.

El debat sobre l'existència d'un déu interessa, sobretot, als qui es consideren els seus intermediaris, viuen de predicar la doctrina que ells consideren dictada pel seu déu, i volen consolidar posicions de poder i d'influència per assegurar el seu futur i el del seu tinglado. Prediquen "fe" i "creences", temen el pensament lliure i racional, i els encanta, sobretot, la submisa gent de bona fe ...

A mi m'interessa vertebrar un discurs, una lògica, una manera de pensar que pugui ser útil per millorar concretament el desenvolupament de les persones, la seva consciència, la seva responsabilitat i autonomia, la seva convivència social.

Vivim en democràcia, però necessitem valors, necessitem un discrus moral. La democràcia és vista massa sovint com un conjunt de regles formals, neutres, per facilitar la presa de decisions.

Els partits socialistes progressistes, massa ocupats en gestionar, en administrar, i, sobretot, en guanyar eleccions i mantenir càrrecs, han desatès de fa temps la promoció de valors. Basant-se en el possibilisme i el pragmatisme, evitant temes que puguin provocar la pèrdua de vots, prefereixen anar al darrera dels valors socials dominants en comptes de liderar iniciatives de progrés cultural i social.

Quins valors practiquen realment molts dirigents socialistes ?

Les idees, manifestos i experiències de les associacions humanistes que poden se accessibles via internet són una autèntica mina a explorar.

Alguns exemples:

(cliqueu-hi a sobre per ampliar !)